Hodinu po poledni zahajuje zábavu vystoupení Led Dance Show. Paní Drahokoupilová z Blanska se přišla na akci podívat hned, jak to bylo v jejich časových možnostech. ,,Končila jsem dřív v práci, vyzedla dceru ze školky a šly jsme sem. Na rozsvícení si počkáme, dcera se chce vyfotit s ledním medvědem a já chci vidět okamžik rozsvícení stromečku,“ říká.

Právě focení s postavou ledního medvěda je velkým lákadlem pro nejmenší návštěvníky, a motivací k vystání si dlouhé fronty je i balíček cukrovinek, který dětem rozdávají zastupitelé Blanska. Jejich rodiče táhne spíš možnost dát si něco dobrého k jídlu a pití povídání s přáteli či sousedy. Bar u Stromku hlásí už od začátku nepřetržitou návštěvnost. Stánek je blanenskou stálicí na vánočních trzích a provozovatelé věnují výtěžek z prodeje Nemocnici města Blanska na canisterapii, léčebný kontakt psa s nemocným člověkem. Za každý prodaný kelímek nápoje darují dvě koruny. Minulý rok tak vybrali na Útulek města Blanska úctyhodných deset tisíc korun.

Do předvánoční atmosféry zní hlas mladé Vilemíny Marhoulové. Houpavými melodiemi písní Jingle bells od Barbary Streisand i českými Rolničky, rolničky roztančila návštěvníky u pódia i ty, kteří si na stojáka vychutnávali svůj svařák.

S drogově závislými pracuje Aleš Herzog už déle než dvacet let. Denně je v Praze se svým týmem v kontaktu se stovkou narkomanů, již si drogy píchají do žíly. Před dvanácti lety získal ocenění ČASovaná bota jako Osobnost roku. Herzog s prací začínal v ulic
Chudoba je hnací motor pro braní drog a obchod s nimi, říká odborník

Vyhládlí návštěvníci se kupí u několika desítek stánků s dobrým jídlem, které neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. A že se na kalorie nehledí dokazuje i to, že největší zástup nenasytů je u bramboráků a uzenin. V obleku bače nabízí ochutnávku sýrů Peter Fajval, technolog ze sýrárny Těšany. K sýrům má blízko, je původem ze Slovenska a při ochutnávce se s každým hned dává do řeči. Nabízí čerstvý kavkazský sýr a pařené nitě. ,,K vínu jsou výborné,“ pochvalují si je manželé Holanovi.

Jiří Harašta na takových akcích rád nakupuje. U řezníka nechává několik stovek korun a odnáší si v plastové tašce řeznické speciality, jako ručně dělané klobásy, jitrnice a jelita. ,,Rád ochutnávám domácí uzeniny od různých řezníků, ze supermarketu to není ono,“ pochaluje si.

U stánku s vánočními vykrajovačkami se to hemží zase spíš ženami. Vybírají si mezi klasickými vánočními motivy, ale v nabídce jsou i ježci, psi, či papoušci.

Umělé kluziště na Horním náměstí ve Znojmě.
Otvírají venkovní kluziště. Blanenští budou muset vyjet k sousedům

Ještě před rozsvícením stromu se křtí kalendář na rok 2020, tentorkát s titulem Toulky minulostí. Stolní kalendář za devadesát devět korun si může hned na místě pořídit každý a pokochat se historickými fotografiemi města.

Po svátečním slovu představitelů Blanska přichází po páté hodině na řadu vytoužený okamžik. Na náměstí nastává doslova davové šílenství a zaplňuje se tak nejen náměstí Svobody ale i Wanklovo. Moderátor Pavel Wieser začíná odpočítávat a lidé na náměstí s ním. Na kouzelné slovo Advent se strom k radosti všech rozzářil.

Lidé si užívají exceletní koncert kapely Jakuba Děkana. Úderem šesté hodiny se stánky zavírají, vánoční čas ale začíná. Strom darovaný městu Marcelou Dryšlovou z Ráječka bude zdobit náměstí až do Tří králů.

AUTOR: RENATA SPOTZOVÁ

Stolpersteine. Kameny zmizelých. Dlažební kostky s mosaznou destičkou, které se na znamení piety vsazují do chodníků před domy obětí holocaustu a nacistického režimu. Další čtyři přibyly nedávno v židovské čtvrti v Boskovicích.
V boskovické židovské čtvrti přibyly další kameny zmizelých