Na jamboree byla poprvé a zážitků má nepočítaně. „Kdo se přihlásil, mohl jet. Podmínkou bylo zaplatit poplatek organizátorům, který byl zhruba šestnáct tisíc korun. Ze Šebetova jsme jely dvě," říká dívka. Jamboree hodnotí, jako by na jednom místě potkala celý svět. „To byl pro mě největší přínos a zkušenost. Všechna náboženství pospolu, vedle sebe. Křesťanství vedle islámu. Střet různých kultur byl určitě nejvíc obohacující," vzpomíná Mazalová.

Do Japonska odjela už o týden dříve, aby toho viděla co nejvíc. „Cestovaly jsme od Tokia až po Hirošimu. Byl to skvělý zážitek. Přímo na jamboree jsme byly součástí servis týmu, který akci pomáhal organizovat," pokračuje Mazalová.

Čeští skauti měli svůj expostan, kde představovali Českou republiku. Její krajinu, sportovní a vědecké úspěchy, ale také významné osobnosti. Všech pět českých oddílů se podle některých i jmenovalo. Působily tam oddíly Tomáše Garrigua Masaryka, Karla Kryla, Milady Horákové, Ladislava „Šamana" Ruska a Járy Cimrmana.

Čeští skauti mezi kolegy z jiných zemí vzbudili velkou pozornost prezentací typických podsadových stanů s dřevěnou základnou a dvěma postelemi. „Nejsilnějším zážitkem pro mě byl ceremoniál, kde se představovala všechna světová náboženství. Bylo při tom vidět, že skauting může spojit úplně všechny. Což mi zvlášť v dnešní době připadá hodně podstatné," dodává Mazalová.

Část skautů se také zúčastnila mírových pietních ceremonií v Hirošimě, kde byly za druhé světové války svrženy atomové bomby. Právě v době konání jamboree uplynulo od tohoto okamžiku sedmdesát let. Při ceremoniích nechyběli předseda a místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček a Petr Gazdík. Oba jsou stále aktivní skauti a navštívili i samotné jamboree. „Skauty přijel pozdravit i japonský korunní princ Naruhito. S několika si dal čaj," dokládá význam akce Mazalová.

Hlavním smyslem Jamboree je poznávání lidí různých národností, kultur, jazyků a náboženství. Zároveň skauti ukazují celému světu to, co chtěl už jejich zakladatel Robert Baden-Powell. Přátelství všech lidí bez rozdílu pohlaví, národnosti, jazyka nebo vyznání.

DOMINIK ABSOLON