Nyní se po jednání zástupců dotčených obcí, kraje a státních úředníků podařilo najít od března náhradní řešení. Jak pro Jevíčko v Pardubickém kraji, tak i pro Velké Opatovice a další obce na Blanensku. A jak navrhovaná varianta zní? „Obyvatelé dotčených obcí v dané oblasti budou moci od prvního března využít ráno tři spoje ve směru na Brno a odpoledne v opačném směru také tři. Vzniknou propojením tří existujících linek a přidáním dalších odjezdů linky 234 mezi Blanskem a Boskovicemi. Tak, aby se snížily vícenáklady se zavedením těchto spojů,“ nastínila navrhované řešení senátorka za Blanensko Jaromíra Vítková, která se problematice dopravy v regionu dlouhodobě věnuje.

Kontroly v Boskovicích. Většina lidí nařízení vlády dodržuje, říkají policisté

V Boskovicích autobus nebude zajíždět k tamní nemocnici a v Brně má zmíněná linka končit u nádraží v Králově Poli. Tam musí cestující poprvé přestoupit, aby se dostali dále do centra. Zatím se podle dostupných informací jedná jen o nouzové řešení po dobu roční vlakové výluky mezi Brnem a Blanskem. Podrobnější vyjádření ze strany Jihomoravského kraje se Deníku Rovnost v úterý nepodařilo získat. „Vedení kraje a odbor dopravy právě v tuto chvíli ladí podmínky dané situace. Více informací budeme schopni poskytnou nejdříve ve středu odpoledne," uvedla krajská mluvčí Alena Knotková.

Kraj už podle Vítkové nyní připravuje jízdní řády pro období po ukončení výluky železniční dopravy a jedná s dopravci. Zda se potřebné přímé autobusové spojení do Brna do nich podaří zakomponovat nastálo, je zatím otázkou. Další jednání je na programu v únoru. „Náhradní řešení linky Velké Opatovice-Boskovice-Blansko-Brno vítáme. Je však důležité připravovat návrhy na období po zrušení výluky. Přímé spojení autobuse z Velkých Opatovic do Brna je u nás klíčové zejména pro staré lidi, kteří do krajského města jezdí k lékařům. I pro studenty,“ poznamenala starostka Velkých Opatovic Kateřina Gerbrichová.

Výluka na železnici, ilustrační foto
Pod Ronovem autobusy při výluce stále nestaví. O zastávce se jedná

Původní přímou linku z Moravské Třebové do Brna léta využíval například Luboš Dokoupil ze Šebetova na Blanensku. „Já tím spojem jezdil už před čtyřiceti lety jako učeň. Teď musí lidé na cestě do Brna několikrát přesedat. Vše navíc komplikuje výluka na železnici mezi Brnem a Blanskem. Pro staré lidi to musí být peklo. Neumí hledat na chytrých telefonech navazující spoje a v případě potřeby reagovat na zpoždění. I mě se cesta z Brna domů teď o dost prodloužila. Není to příjemné,“ sdělil nedávno muž.