Dělníci v Lažanech se totiž po opravách čtyři sta metrů dlouhé opěrné zdi pustí i do opravy povrchu silnice. „Zmíněný úsek bude ve směru na Svitavy neprůjezdný dva víkendy. Poslední říjnový víkend a pak v sobotu dvanáctého a v neděli třináctého listopadu. Ve směru od Svitav tudy řidiči projedou," uvedl Karel Vyskočil z oddělení silničního hospodářství v Blansku.

Původní zábradlí na opěrné zdi bylo rezavé a nedalo se pořádně natřít. Místním, kteří v blízkosti silnice bydlí, ale mnohem více vadilo to, že zeď neměla protihlukové parametry a nezachycovala nečistoty ze silnice. „Právě z nečistot na silnici měli špinavé fasády domů. Nová zeď bude protihluková s hliníkovou výplní," popsal starosta Lažan Vlastislav Hemzal. Obcí podle něj projede až pětadvacet tisíc aut denně.

Zbystřit musí i motoristé u dvou železničních přejezdů na Blanensku. Jedná se o přejezd na Staré Blansko a závory ve Spešově. Ty budou železničáři opravovat. Vymění také výstražníky a pohon závor. „Signalizace přejezdů i závory budou mimo provoz. Řidiče na opravy upozorní značky," upřesnil blanenský úředník Karel Vyskočil.

Ve Spešově nebude signalizace na přejezdu fungovat v pátek jednadvacátého října od tři čtvrtě na deset večer do tři čtvrtě na pět ráno. Přejezd na Staré Blansko začnou železničáři opravovat od pátku osmadvacátého října. Od tři čtvrtě na deset večer. A skončí jednatřicátého října o tři čtvrtě na pět ráno.

Zástupci Správy železniční dopravní cesty uvedli, že vlaky budou těmito úseky jezdit velmi pomalu a houkat. „Vlaky tudy budou projíždět rychlostí deset kilometrů za hodinu," stojí v oznámení železničářů.