Podobně to vidí i Emil Plhal z Rájce-Jestřebí. „Co jsem viděl, v nemocniční trafice vždycky nakupovalo dost lidí. Já jsem si tam občas pořídil křížovky, ale jinak se bez jejích služeb obejdu. Špatné to musí být pro lidi, kteří zde leží a nemají třeba nikoho, kdo by jim časopisy nebo noviny sehnal někde jinde,“ sdělil muž.

Nemocnice prostory trafiky pronajímala. Poslední nájemce skončil kvůli novele loterijního zákona, která od začátku roku zakazuje jakékoli hazardní hry mimo jiné i v prostorách nemocnic. „Možnost vsadit si sportku je podle zákona hazard. Přes terminál Sazky jsem nabízel i dobíjení mobilů. To bych musel zrušit. Od konce letošního května navíc začne platit zákaz prodeje jakýchkoliv tabákových výrobků v nemocnicích. Takže by mi zůstaly noviny, časopisy, nějaké žvýkačky. Z toho nelze zaplatit nájem, elektrický proud, prodavačky. Neměl jsem jinou možnost než skončit,“ vysvětlil Ivo Rampula, který stánek v nemocnici provozoval necelé dva roky.

Zákazníků měl podle svých slov dost, stánek měl moderní vzhled a byl na dobrém místě. „Podnikání bylo životaschopné, vyrovnal bych se i s elektronickou evidencí tržeb. Bohužel zákon je nešťastně udělaný. Neumím si představit, kdo za stávajících podmínek dokáže trafiku v nemocnici provozovat,“ dodal.

Mluvčí nemocnice Kateřina Ostrá zdůraznila, že nového nájemce intenzivně hledají. „Jsme si samozřejmě vědomi toho, že trafika je zde potřeba, nynější situace nás velice mrzí. I když si zatím nikdo oficiálně nestěžoval, víme, že je to důležitá služba pro pacienty. Děláme, co můžeme a věříme, že brzy někoho seženeme,“ slíbila Ostrá.

Loni přitom nemocnice investovala do úprav vestibulu, jejichž součástí bylo i nové místo pro novinový stánek. Nový kabát získala nejen trafika, ale i kantýna, informační centrum a vchod do lékárny. „Trafika je v nemocnici potřebnou službou. Proto do uvolněných prostor hledáme pouze nájemce tohoto druhu,“ ujistila mluvčí nemocnice.

V okolních nemocnicích pacienti tiskoviny bez problémů pořídí. „U nás je trafika součástí kantýny, lidé tam koupí noviny i časopisy. Funguje to tak už dlouho, tyto služby by v nemocnici určitě neměly chybět,“ potvrdila ředitelka nemocnice ve Vyškově Věra Seidlová.

Stánek s tiskovinami je k dispozici i v nemocnici v Boskovicích.