„Holky, sedejte. Pádla do vody. Jedu, jedu," dává vůdkyně družstva Berun pokyny před závodem v disciplíně na jeden kilometr. Z břehu je sledují děti i manželé. „Mami, do toho. Jeď, jeď," povzbuzuje svou favoritku asi pětiletá holčička.

Po nultém a prvním ročníku se v Letovicích konaly závody dračích lodí už potřetí. „Naším hlavním cílem je vytáhnout lidi od počítačů, aby se hýbali," říká ředitel závodu a starosta Letovic v jedné osobě Vladimír Stejskal. To se povedlo měrou vrchovatou. K přehradě přišly zhruba čtyři tisíce lidí.

Občerstvení ve stáncích je dost, spokojení diváci posedávají na trávě a pozorují zápolení čtyřiapadesáti posádek. Ty vyřazovacím způsobem v kategoriích fun (pro amatéry) a hobby (pro poloprofesionály) závodí na dvě stě metrů a na jeden kilometr.

„Čtyřka popojede dopředu. Jednička stojí. Trojka stojí. Pětka kousek dozadu," naviguje závodníky na startovní čáře moderátor. I když jde hlavně o legraci, jede se podle pravidel České asociace dračích lodí. „V každé posádce musí být minimálně čtyři ženy. Pořadatelé dodávají loď s kormidelníkem," nastiňuje dále Stejskal.

Po finálové jízdě v kategorii na dvě stě metrů se raduje družstvo Rychlé sinice. Je nejlepší. „Vyhráli jsme, máme z toho velkou radost. Bubeník na nás křičel, ať nejsme lenošní, a asi to zabralo," směje se jeden z Rychlých sinic František Jíra. Do družstva se sesbírali kamarádi ze Zboňku, ze Sasiny a ze Svitávky.

Závody dračích lodí jsou prezentovány jako nejtýmovější sport. To potvrzuje Miluška Jakubová, která jela za družstvo Fun fun tulipán. „Záleží na síle společného ducha. Loď je tím rychlejší, čím je posádka sehranější. Všichni prostě musí strčit pádlo do vody ve stejnou chvíli," vysvětluje. Sama byla na Křetínce byla poprvé, ale na dračích lodích pravidelně trénuje v Brně. „Asi polovina naší dnešní posádky držela pádlo v ruce poprvé, ale to ničemu nevadilo. Je zde úžasná a přátelská atmosféra," pochvaluje si.

Historie závodů dračích lodí sahá až do starověké Číny, do období před více než dvěma tisíci lety. Kromě dračí výzdoby na lodích zaujme buben. „Hop, hop, hop." Bum, bum, bum." „Tempo, tempo." Bubeníci nejen, že buší do bubnu, ale tempo udávají ještě hlasitým pokřikem. V družstvu Berun si za buben sedla Vladimíra Sadílková z Letovic. Ta bubnovala tak usilovně, že si dokonce přibouchla prst. „Udávám tempo podle prvních dvou pádlujících. Jedeme za firmu už potřetí, ale poprvé jen samé ženské. Trénovaly jsme jen v pátek odpoledne, jinak na dračích lodích nejezdíme. Nejde nám o výhru, ale o srandu," říká žena.

Organizátoři chtějí do budoucna dostat dračí lodě i na koupaliště do Letovic. „Rádi bychom tak zahajovali sezonu, závodníci by se na lodích přetlačovali. Uvidíme," dodává ředitel závodu.