Kostkovy neodradí ani zvýšení vstupného, které na řadě míst nastalo po zdražení plynu či elektřiny. „Chceme zamířit na Blanensko, to ještě moc prozkoumané nemáme. Lákají nás Boskovice i Rájec nad Svitavou,“ sdělila žena.

A na co se mohou nejen oni letos těšit? Deník Rovnost se zaměřil na novinky, které správci památek pro návštěvníky přichystali.

Rakvičtí dokončili zpevnění břehu tamního rybníka Šutráku.
Břeh Šutráku je zpevněný. Nyní u něj vysadí dřeviny. Podívejte se

Jihomoravské památky lákají na novinky.Jihomoravské památky lákají na novinky.Zdroj: Deník/Markéta EvjákováV rájeckém zámku bude nevšední výstava. Ponese název Když salonem zněla hudba a návštěvníky od 1. července do 5. září provede soukromými pokoji šlechtického rodu Salmů. „Ze sbírek jsme vybrali kolekci zajímavých hudebních nástrojů, které sloužily k domácímu muzicírování. Lidem představíme i historické gramofony či hrací skříňky,“ řekla kastelánka zámku Zdeňka Kalová.

Nová lákadla si připravila také správa hradu a zámku v Boskovicích. Restaurátorům se podařilo zprovoznit dřevěné studniční šlapací kolo z roku 1671. „Takzvaný rumpál ještě osadíme řetězem a vědry. Průvodci pak ukáží, jak se dříve voda ze studny vytahovala,“ vyprávěl tamní kastelán Milan Vaněrka. Místní rumpál je podle jeho slov jedním ze dvou dochovaných v republice. O něco starší se nachází pouze na Karlštejně. Boskovický zámek zase nabídne novou prohlídkovou trasu.

Zdražování na jihu Moravy
Za návštěvu některých památek si lidé letos mírně připlatí. Zpravidla jde o areály, o které se stará Národní památkový ústav (Lednice, Milotice…).
Důvodem je navýšení cen energií.
Za jednu vstupenku lidé zaplatí o 10 až 30 korun více. Ve většině případů se zdražení odráží pouze na základním vstupném pro jednotlivce.

Dva roky byly kvůli rozsáhlým zásahům zcela nepřístupné zahrady zámku v Miloticích na Hodonínsku. Letos však tamní správci bažantnici zčásti otevřou. „Zpřístupníme alespoň hlavní trasu k loveckému pavilonu a zřícenině. Nadále pak budeme pokračovat ve vysazování nových alejí,“ uvedl pracovník zámku Václav Lunga.

Olympic i muzikály

Zcela nová prohlídková trasa je připravená na zámku v Mikulově na Břeclavsku. Představí botanické zajímavosti v zahradě. V létě jsou pak v plánu komentované prohlídky s průvodcem.

Především pak na bohatý kulturní program láká návštěvníky správa zámku v nedaleké Lednici, místo patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším v zemi. „Čeká nás koncert kapely Olympic, ale i muzikály a divadelní představení. Za zmínku pak jistě stojí jedinečný Lednicko-valtický hudební festival. Ten se bude konat na podzim,“ vypíchla kastelánka zámku Ivana Holásková.

Rozkvetlý mandloňový sad v Hustopečích na Břeclavsku.
Malebná podívaná v rozkvetlém mandloňovém sadu: podívejte se na tu nádheru

Živo bude už na konci dubna také v areálu zámku ve Slavkově u Brna na Vyškovsku. „Třicátého dubna se uskuteční food festival pro celou rodinu, To nejlepší z Moravy. Přichystaný je bohatý folklorní program včetně cimbálky,“ pozvala kastelánka Eva Oubělická.

V tamním parku 25. května začne Festival živých soch a bodyart. O měsíc později se bude konat Veteranfest. „Věřím, že se opět sjede více než tisícovka aut. A letos přibude ještě speciální kategorie historických závodních vozů, které diváci obdivovali na československých okruzích,“ vzkázala Oubělická.