Výstava s názvem Astrofocus Art je v letovickém zámku k vidění od čtyřiadvacátého května do října tohoto roku. Jedná se už o její třetí ročník. „O výstavu je poměrně zájem, jezdí sem denně tak kolem dvaceti lidí právě kvůli ní a ohlasy na výstavu jsou většinou dobré," řekl majitel zámku v Letovicích Bohumil Vavříček.

O tom, že její autor, Jaroslav Dobeš, zvaný Guru Jára nebo také Óm Nadsamec, je kontroverzní osobou Vavříček ví. „Já výstavu nepořádám, pouze pronajímám prostory pro její pořádání. Výstav tu máme v současné době několik, například výstavu obrazů Tomáše Vavříčka, výstavu fotografií V prostoru a čase a další. Nebráníme se totiž poskytnout prostory pro jakoukoliv výstavu, předsudky nemáme," vysvětlil majitel zámku s tím, že koláže Guru Járy přitahují pozornost právě proto, že jejím autorem je kontroverzní osoba.

Sám majitel zámku se však s autorem děl nikdy nesetkal. „Jeho výstavy zde pořádají jeho stoupenci," podotkl.

Óm Nadsamec je totiž dlouhodobě v zahraničí. Samotní Letovičtí mají na výstavu jeho děl v tamním zámku rozdílné názory. „Žádná stížnost nebo pohoršení obyvatel Letovic nad výstavou Guru Járy na zámku se ke mně nedonesla. Můj šálek kávy jeho díla nejsou, jaké výstavy ale má pan Vavříček na svém zámku, je čistě jeho věc," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

O výstavě na letovickém zámku ví například i majitelka letovické Galerie PEX Helena Kalasová. „Ve své galerii bych ale určitě nechtěla vystavovat díla takové osoby," podotkla Kalasová.

To, že má Óm nadsamec v Čechách stále své stoupence nechápe ani Blanska Bendová z blanenské charity. Právě na ni se před časem začali obracet lidé, kteří hledali pomoc po špatné zkušenosti s Dobešem. „Na problém jsme upozornili jako první a případ začala řešit policie, se kterou stále spolupracujeme. I teď, když už vyšlo najevo čím se Guru Jára zabývá, se na nás ale čas od času obracejí lidé z celé České republiky, kteří mají s tímto člověkem neblahou zkušenost a žádají nás o pomoc. Guru Jára totiž stále působí v zahraničí a jeho „studenti" za ním jezdí tam," vylíčila Bendová.

Guru Jára a jeho spolupracovnice Plášková jsou obvinění z trestného činu znásilnění ve formě spolupachatelství. V letech 2004 až 2007 totiž na seminářích školy esoteriky Poetrie praktikovali rituál s názvem odháčkování. Při něm se měly ženy očistit od negativní energie z předchozích neúspěšných vztahů. Na závěr rituálu však následoval pohlavní styk s Dobešem, o kterém ženy předem neměly tušení. U některých z nich se poté vyvinula i posttraumatická porucha osobnosti.