Zahradě vrátí podobu z konce 19. století. Přibudou však i moderní technologie v podobě zavlažování a vzduchotechniky v tamním zahradnictví a oranžerii. „Díky dobovým fotografiím a dalším materiálům, které se podařilo dochovat, se bude zahrada co nejvíce blížit původní podobě. Věřím, že to do Lysic přiláká ještě více turistů. Zdejší zahrada s unikátní kolonádou, která u nás nikde jinde není, si obnovu zasloužila. Stejně jako zahradnictví,“ řekla v pátek při slavnostním zahájení prací generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Blanenští hlasují o projektech v participativním rozpočtu. Na snímku projekt pumptrackové dráhy.
Pumptrack, přístřešky nebo nová zeleň? Blanenští hlasují o projektech

Lysická zámecká zahrada má rozlohu přes hektar. Podle tamní kastelánky Martiny Rudolfové probleskla první myšlenka na její obnovu už před patnácti lety. Po několika letech projektování byl ale dlouho problém na ni sehnat peníze. To se nakonec podařilo. Náklady pokryje dotace z programu Péče o národní kulturní dědictví I. „Součástí obnovy zámecké zahrady je také restaurování dobových artefaktů, které ji zdobí. Lysice jsou proslulé velkým množstvím soch a terakotových váz. Návštěvníci se mohou těšit na besídky a kopie historických laviček. Po skončení prací to bude úžasná procházka renesančně založenou terasovitou zahradou,“ uvedla Rudolfová.

Na výlet se do Lysic po skončení prací určitě vypraví například Yveta Tomášková z Ježkovic na Vyškovsku. „Lysický zámek se mi moc líbí. Interiéry jsou načančané, hned bych tady byla princeznou. A zahrada? Nádhera, jen bych uvítala u rostlin a stromů popisky s informacemi. Jsou tu romantická zákoutí a klid,“ řekla při jedné z posledních prohlídek na zámku žena.

OBNOVA UNIKÁTNÍ ZÁMECKÉ ZAHRADY

Rozsáhlá obnova zámecké zahrady v Lysicích za 179 milionů ji vrátí podobu z konce 19. století.

Přibudou i moderní technologie v podobě zavlažování a vzduchotechniky v tamním zahradnictví.

První turisté se do zahrady podívají až v roce 2024.Zámek v Lysicích na Blanensku je od roku 2002 národní kulturní památkou.
Ročně ho navštíví přes 30 tisíc turistů.

Rozsáhlé opravy se dotknou také zámeckého zahradnictví. Správci počítají s novými střechami, fasádami, interiérem skleníků, výměnou prosklených ploch, topením a vzduchotechnikou. Obnova těchto prostor prodlouží prohlídkový okruh.

„Údržba skleníků a zahradnictví je v současné situaci už dlouhodobě neudržitelná. Prostory jsou ve velmi špatném stavu. Po úpravách bude vše mnohem komfortnější. Jak pro nás jako pracovníky, zeleň ale také pro turisty. Ve velkém se sníží energetická náročnost a také zjednoduší údržba,“ poznamenal před zahájením prací zámecký zahradník Tomáš Bárta.
Podle správkyně depozitáře lysického zámku Pavly Štusákové Martínkové sahá historie zámecké zahrady do roku 1660.

Původní renesanční kulisy později měnily různé přestavby, nejzásadnější z nich se pak udála v polovině 19. století. „V depozitáři máme velké množství fotografií z archivu majitelů lysického zámku, rodiny Dubských. První vlna snímků je z období kolem roku 1890, kdy zde žil otec posledního majitele Quido Dubský. Sbírka fotografií je naprosto unikátní, protože v té době fotografické vybavení nebylo dostupné jako dnes. Snímky zachytily jedinečné pohledy na zahradu, které byla bohatější, než dnes. Byla to zároveň na tu dobu velmi osvícená myšlenka, takto panství nafotografovat,“ dodala Martínková.

Snímky ukazují prostory zámecké zahrady až do roku 1945. Po druhé světové válce musela šlechtická rodina v čele s Albrechtem Dubským, který měl německé občanství, na základě takzvaných Benešových dekretů zámek opustit. „Jejich majetek byl zkonfiskován. Odešli jen s tím nejnutnějším. O to cennější je fakt, že se rozsáhlou fotodokumentaci podařilo dochovat až do dnešních dní,“ poznamenala správkyně lysického depozitáře.