Zákaz podomního a pochůzkového prodeje začal po dvouměsíčních přípravách od začátku dubna platit ve Velkých Opatovicích. „Nechali jsme se inspirovat Blanskem a Kunštátem, kde jsou s podobným krokem spokojení. Ale nemyslím si, že by k nám třeba začali chodit obchodníci, kteří u nich neuspěli," uvedl starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek.

Přesto zaregistroval, že stížností obyvatel města v poslední době přibylo. „Poznali jsme to podle četných telefonátů na městský úřad. Navíc se lidem od nás zdálo, že se situace zhoršuje i v tom, že prodejci se čím dál více vnucují a občas jsou dokonce viditelně agresivní," nastínil Bělehrádek.

Podle Marcely Tomaščákové ze Sdružení ochrany spotřebitelů je chování obchodníků skutečně čím dál bezohlednější. „Nejhorší je situace, kdy spotřebitelé pozvou podomního prodejce do svého bytu. Začne nezávaznou konverzací a vychválí svůj produkt, ale bez přítomnosti dalších svědků mnohdy neváhá užít i agresivnější praktiky, jako je vytrvalý nátlak, citové vydírání a další techniky manipulace," vylíčila.

I ona vítá rozhodnutí některých měst zakázat podomní a pochůzkový prodej na svém území. „Bohužel ani nejlepší zákonná úprava není schopná v praxi garantovat naprosto efektivní ochranu spotřebitelů. Dohody se většinou odehrávají bez účasti svědků a případný soud bude muset přihlédnout k podepsaným smlouvám, které samozřejmě nahrávají výhradně prodejci," varuje Tomaščáková.

Příští týden budou o plošném zákazu podomního a pochůzkového prodeje jednat i Adamovští, na radě města. „O tématu jsme diskutovali už před Vánocemi, ale nejprve jsme lidi varovali ve zpravodaji a rozhlasu. Osobně budu rád, když se nakonec připojíme k městům, kde už zákaz funguje," prohlásil adamovský starosta Roman Pilát.

Zákaz by podle něj mohl v ideálním případě začít platit už na přelomu dubna a května. „Poslední dobou i u nás stížností na pochybné prodejce přibylo. A to hlavně v případě nezvaných návštěv bytových domů, kde se podvodníci vydávali za zástupce známých firem nebo využívali nepravdivých informací," řekl Pilát.

Předpokládaný krok adamovských vítá například Kateřina Kořalková. „Poslední dobou nás otravovali nějací obchodníci minimálně dvakrát týdně. Nabízeli nám pojištění, energie nebo třeba parfémy. Vždycky se vymluvím na to, že podobné záležitosti řeší manžel, který není doma. Ale příjemné to rozhodně není," přiznala žena z Adamova.

V Kunštátu regulují podomní a pochůzkový prodej zhruba od poloviny února letošního roku. „Zatím u nás zákaz funguje moc krátkou dobu na nějaké větší hodnocení. Ale lidi to rozhodně oceňují. Přeci jen se cítí bezpečněji, když ví, že se mohou obrátit i na policii," připomněl výhodu zákazu starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Věří tomu, že se lidé brzy naučí podobné případy zavčas hlásit a dojde jim, že poctivé společnosti mají rozhodně transparentnější možnosti, jak svou nabídku prezentovat. „Dříve se totiž stávalo, že si naši obyvatelé stěžovali až ve chvíli, kdy už něco podepsali a neměli možnost se z nevýhodné smlouvy vyvázat," popsal Wetter.

Jednou z prvních obcí na Blanensku, kde podomní a pochůzkový prodej zakázali, byly už loni na podzim Drnovice. „Podnět vzešel vyloženě od našich obyvatel. Od té doby jsme žádný výraznější případ neřešili, ale stejně si myslím, že bychom dokázali všechno vyřešit domluvou. Ale je dobré vědět, že se případně můžeme obrátit na policii," zhodnotil drnovický starosta Petr Ducháček.

Stále však převažují obce, kde o zákazu zatím neuvažují. Kromě Boskovic jde třeba o městys Křtiny. „Chceme, aby se k nám firma, která u nás bude chtít něco lidem nabízet, nejprve ohlásila na radnici. Když to neudělají a lidi nám zavolají, že je obtěžují, není nic snadnějšího než to vyhlásit rozhlasem a obyvatele varovat. Dosud to tímto způsobem vždycky fungovalo dobře," vylíčil křtinský starosta František Novotný.