Řada odpůrců je například z Hodonínska či Znojemska. „Letošní Silvestr patřil mezi nejhorší. Strávili jsme ho s manželem potřetí na stejném místě, takže můžu porovnávat. Nejde jen o velký hluk, ale lidé už nemají ani kapku slušnosti. Jedna rodina si odpálila ohňostroj přímo pod okny paneláku a po skončení jen řekli: „No tak jdeme,“ a veškerý nepořádek tam nechali,“ svěřila se se svojí zkušeností po podpisu petice Gabriela Racková z Hodonína.

Lidi trápí především hluk a znečištění ovzduší. „Vadí mi, že trpí domácí a divoká zvířata, která kvůli této zábavě mnohdy umírají krutou smrtí. Petici jsem podepsala, protože mi není lhostejná země, ovzduší, zdravotní stav obyvatel a zvířat. Laickým užíváním zábavní pyrotechniky si navíc mnohdy lidé způsobují vážné úrazy,“ popsala svoje důvody Petra Moravcová ze Znojma.

Ilustrační fotografie
Konopí bylo jen pro nás, hájí se pěstitelé. Policie zabavila přes dvacet kilo

Petice žádá zákonodárce o regulaci, nikoli plošný zákaz používání ohňostrojů. „Ano, jde jen o jeden den v roce, ale i tak má na svědomí množství ztracených, zraněných, mrtvých zvířat, popálených a zraněných lidí, poškozených a zničených aut i jiného majetku,“ napsali autoři petice z občanského sdružení Donaba. Jde o taneční studio z Pardubic vedené Irenou Fridrichovou.

O regulaci již uvažují i představitelé některých měst na jihu Moravy. „Osobně jsem pro regulaci ohňostrojů. V Blansku například pořádáme silvestrovský ohňostroj až na Nový rok odpoledne. Také divoké využívání zábavní pyrotechniky po celý prosinec nebo při každé oslavě narozenin či svatby mnoho lidí obtěžuje. Nemluvě o tom, jak trpí zvířata,“ naznačil například místostarosta Blanska Ivo Polák.

Pro určité zpřísnění je i milovník ohňostrojů a petard Jiří Blažek. „Zábavní pyrotechnika by se měla prodávat jen ve specializovaných kamenných obchodech. A rozhodně bych zakázal dělobuchy. Nemají s ohňostroji nic společného. Je to jen na strašení lidí. Nevím však, jak by se případné omezení používání dělobuchů kontrolovalo,“ řekl Blažek.

Zemědělce i krajinu stále trápí sucho. Nepomohly ani deště a sníh. Ilustrační foto.
Konec sucha? Ještě ne. Srážek je málo, vody chybí hodně