Provozovatelé hospod na Blanensku a Vyškovsku spoléhají na venkovní zahrádky, kde kouření zakázané nebude. Ti, kteří je nemají, se obávají hromadění lidí s cigaretami před hospodami. A problémů s rušením nočního klidu.

Marek Studnař je odpovědný za provoz pivnic na blanenských sídlištích Sever a Písečná. „Bojím se, že se obyvatelům sídlišť nebude líbit, až budou kuřáci venku debatovat. Dřív jsem hosty kvůli nočnímu klidu zaháněl dovnitř, teď je budu kvůli zákazu kouření vyhánět ven. A pochybuji, že tam budou potichu,“ má strach Studnař.

Petr Vokřál.
Pád vlády? Může ohrozit i plánovaný stadion Komety, tvrdí brněnský primátor

Že přibude těch, kteří budou radši popíjet a kouřit doma, se bojí v dalších restauracích v regionu. „Lidé tradičně chodí do hospody na pivo a cigaretu. Obávám se, že kvůli zákazu kouření přijdeme o zákazníky,“ konstatovala majitelka restaurace U Piráta ve Vyškově Monika Plhalová.

Restaurace Na Pražci u blanenského vlakového nádraží se chystá otevřít letní zahrádku. „Ne ale kvůli protikuřáckému zákonu. Stojíme si za tím, že k jídlu cigareta nepatří a naše restaurace se chce v budoucnu více zaměřit na nabídku jídel,“ uvedla Lucie Kopecká z restaurace.

Dodržování zákona bude kontrolovat městská policie. Ale jen venku, protože zákaz kouření se vztahuje například i na zastávky veřejné dopravy. S případnými neukázněnými kuřáky v hospodách si musí poradit personál sám. „Za hosty je zodpovědný provozovatel zařízení. Když nastane situace, kterou personál nezvládne, tak samozřejmě přijedeme,“ řekl šéf blanenských strážníků Martin Lepka.

Toho se zatím nebojí v restauraci Kaťák v Bučovicích. „Zákon se musí respektovat. Předpokládám, že když nebudou na stole popelníky, hosté nebudou kouřit,“ řekl Petr Zabloudil z Kaťáku. Za porušení zákazu může kuřák dostat pokutu až pět tisíc korun.

Ilustrační foto.
Radlery lákají do hospody ženy, ty zas muže, říká provozovatel restaurace

Hosté restaurací, kteří si pravidelně dávají k pivu i cigaretu, ze zákazu kouření těžkou hlavu nemají. „Nějaké místečko na kouření se vždycky najde,“ shrnul za štamgasty blanenské restaurace Punkva muž, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Protikuřácký zákon je úlevou pro personál restaurací. Přesto jej zaměstnanci zase tak jednoznačně nevnímají. Například Klára Kamasová pracuje v jednom z blanenských barů. „Vadí mi práce v zakouřeném prostředí. Špatně se mi dýchá, celá jsem cítit kouřem. Ale jako člověku, který si ve volném čase s kamarády v příjemném baru u dobrého pití rád zapálí, mi zákaz kouření zas tak velkou radost nedělá,“ zhodnotila žena.

Někteří majitelé hospod i kuřáci ještě doufají ve změnu zákona. Dvacet senátorů v březnu podalo na protikuřácký zákon ústavní stížnost.

Protikuřácký zákon ∙nahradil Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek
∙platit začne 31. května 2017
∙zákaz kouření platí pro restaurace, bary, kavárny, nekryté zastávky, nástupiště veřejné dopravy, zoologické zahrady, vnitřní prostory zdravotnických zařízení, vnitřní i vnější prostory všech typů škol, vnitřní zábavní prostory

JANA ŠTÉGNEROVÁ
LEONA PAROULKOVÁ