Školka má fungovat jako komunita. „Na chodu se totiž budou podílet i samotní rodiče. Nechceme, aby tomu bylo jako ve státních školkách, kdy tam ráno matka dítě přivede a odpoledne si ho vyzvedne. U nás to bude jiné, rodiče budou nedílnou součástí celého zařízení. Budou mít možnost ovlivňovat to, co se u nás děje, budou si moci hrát se svými dětmi," vysvětlila členka spolku Slavka Málková.

Zázemí pro školku vzniká nad blanenským sídlištěm Písečná. Spolek tam odkoupil pozemek, který byl ve špatném stavu, a nyní se snaží o jeho obnovu. Na místě už stojí maringotka, ale do budoucna školka uvažuje o vybudování pevné chaty. Hotovo má být do konce prázdnin. „Nemáme ale pevně stanovený harmonogram. Naším cílem je, abychom si vše vybudovali sami. Jako rostlinka, která roste od semínka," upozornila Málková.

Kapacita školky je pro deset dětí ve věku od tří let a stále jsou volná místa. V provozu bude každý čtvrtek a pátek po celý den. Rodiče ji budou muset platit, ale výše školného zatím nebyla stanovena.

Právě školné některé rodiče odrazuje. „Filozofie lesních školek se mi nesmírně líbí, hlavně to, že děti vše objevují přirozeně, rozvíjí se a jsou v menším kolektivu. Ale bohužel si ji nemohu dovolit, nemám tolik peněz. Moje děti chodí do státních školek a i s tím mám co dělat," uvedla jedna z matek, která si nepřála zveřejnit své jméno.

Principy alternativního vzdělávání se velice zamlouvají i ředitelce Základní školy a mateřské školy Vísky Monice Kubové. Od září tam proto otevřou speciální třídu. „Jejím hlavním pilířem bude budování vztahu žáků k přírodě. Spolupracujeme například s neziskovou organizací Země pokladů, díky které se naši žáci seznamují s mnoha způsoby práce s přírodními materiály, učí se pracovat na tkalcovském stavu, zkouší předení a podobně. Zároveň dbáme na individualitu každého," popsala principy učení ředitelka.

Ve škole fungují dvě klasické třídy. Jedna je společná pro děti z prvního a druhého ročníku, ve druhé jsou žáci třetího až pátého ročníku. Nově přibude třetí alternativní třída pro školáky prvního až pátého ročníku. „Řada lidí v tom vidí problém, já nikoliv. Podle mého názoru se mladší od starších mohou mnohému přiučit a naopak," poznamenala Kubová.

Většina alternativních škol je soukromých a tudíž musí rodiče platit školné. Ve Vískách je tomu jinak. „Všechny naše tři třídy provozujeme v rámci státní základní školy. I provoz alternativní třídy bude proto zdarma. Rodiče zaplatí pouze za běžné věci, jako jsou třeba školní výlety, obědy a podobně," vysvětlila Kubová. Zároveň upozornila, že i u nich jsou stále volná místa.

Na Blanensku fungují i další alternativní školky, například v Černé Hoře, Boskovicích nebo v Kunštátě. „S provozem jsme naprosto spokojeni. Hlavně jsme rádi, že můžeme dětem umožnit prožití šťastného dětství. Nesedí doma u televize, ale zažívají to, co my, když jsme byli malí, radost z pohybu," zhodnotila Ina Lišková z kunštátského rodinného klubu Jelínek.