Obrovský zájem i letos vzbudila nabídka táborů, které dětem slíbily jízdu na koni. „U nás se jmenuje Léto v sedle a otevřeli jsme jej vůbec poprvé. Zájem byl velký a teď už musíme požadavky odmítat. Mimo jiné kvůli množství koňů, které budeme mít k dispozici," sdělil Ota Kostka z Domu dětí a mládeže Blansko.

Jezdecké soustředění nabídli i v Letovicích. A obsazené je už několik měsíců. „Obecně letos registrujeme větší zájem o letní tábory než třeba loni. Snažili jsme se udělat nabídku nápaditější. Což se nám zřejmě podařilo," podotkla ředitelka Domu dětí a mládeže Letovice Ivona Kubíková.

Původně široká letovická nabídka už je teď mnohem skromnější. „Třeba příměstské tábory jsou z větší části obsazené. Dostatek míst zbývá pouze v řemeslném a v zaměřeném na výšlapy do lesa s mapou a buzolou. Raději nechci nic slibovat, ale možná ještě jeden příměstský tábor otevřeme," prozradila Kubíková.

Deset volných míst z třiceti nabízených. Tak shrnul aktuální stav příměstských táborů v Boskovicích pracovník tamního domu dětí a mládeže Kamil Ošlejšek. „Různé kroužky v kategorii letních činností už jsou plné. Také v případě tábora Po stopách Krhúnů už bereme pouze náhradníky. Ale třeba u tábora Varta, jehož tématem budou vládci podzemí, místo máme. Rodiče mají nejvyšší čas se ozvat," zdůraznil Ošlejšek.

Ani podle Kostky nemají zájemci o tábory žádný důvod čekat. „Situace se každým rokem opakuje. Někteří rodiče prostě zapomenou a neuvědomí si, jak blízko už letní prázdniny jsou. Naši nabídku jim připomínáme, formou různých letáků nebo na sociálních sítích. Přesto i letos začnou někteří shánět tábor čtrnáct dní před koncem školního roku. A to je skutečně pozdě," uvedl pracovník blanenského domu dětí a mládeže.

Zatím však ještě vše ztracené není. Dokonce ani jízda na koni. V areálu na Kamenici pořádají Příměstský tábor s koňmi členové Jezdeckého sdružení Boskovice. „Půjde o dva turnusy a zatím na obou místa jsou," připomněla vedoucí tábora Jitka Slámková.

Děti musí pojistit

Děti se na tábor s koňmi musí dostatečně připravit. „Potřebují mimo jiné dlouhé kalhoty, triko s rukávem a pevnou obuv. Rodiče si navíc musí být vědomí, že může dojít k úrazu. Proto musí svému dítěti bezpodmínečně vyřídit úrazové pojištění," konstatovala Slámková.

Mezi rodiče, kterým shánění vhodného tábora pro svou ratolest vrásky nedělá, patří Petr Zajíček z Vavřince. „Má třináctiletá dcera pojede na tábor do Vísky u Jevíčka. Ten má výbornou pověst a pobyt si tam užije i s kamarády. Jelikož víme, že se jedná o oblíbený tábor, přihlásili jsme ji relativně brzy. Teď aspoň máme jistotu," je rád Zajíček.

Tábory každoročně pořádají i skautské oddíly. Třeba ten jedovnický. „Znovu pojedeme do Újezdu u Černé Hory. O kapacitě to u nás není, bereme hlavně skauty z našeho oddílu, u kterých víme, co zvládnou a co od nich můžeme čekat," vysvětlil vedoucí tamních skautů Jan Fránek.