Novotný před nadcházejícím časem prázdnin a dovolených upozorňuje na hlavní rizika spojená s koupáním. „Lidé se při koupání často posilňují alkoholem a chodí do vody rozehřátí po několikahodinovém slunění na lehátku. Zbytečně tak hazardují se životem," připomíná záchranář.

Ovšem nejčastěji podle něj utopení hrozí malým dětem, které se ještě nenaučily plavat. „Početnou skupinu utopených tvoří také mladí dospělí. Ti často podceňují sílu vodního živlu, riskují a předvádějí se. Není náhodou, že dvě třetiny utonulých jsou muži," podotýká Novotný. Starším lidem zase často dojdou síly a už se nedokážou z vody dostat.

Největší nebezpečí plavcům hrozí v zatopených lomech, na přehradách, na splavech řek a v rybnících. Vždy je potřeba zvážit náročnost lokality vzhledem k plaveckým schopnostem člověka. „Fascinuje mě, jak se někteří lidé učí plavat rovnou v tom nejhlubším možném místě bazénu. I při výuce plavání jsme několikrát zasahovali," vzpomíná záchranář.

Pozor při záchraně

V případě, že se člověk vyskytne v blízkosti topícího, má především dávat pozor sám na sebe. Zajistit si nějakou pomůcku v podobě lehátka či kruhu a odhadnout fyzické proporce sebe a tonoucího. „Zachránit malé dítě není problém, ale dospělí, kteří vás svou výškou a váhou předčí, vás velice rychle mohou reflexivně chytit a stáhnout pod hladinu," upozorňuje muž.

Zbyněk Novotný je vodním záchranářem od svých sedmnácti let. Aby se jím stal, musel absolvovat osmdesátihodinový kurz pod vedením instruktorů. Kromě plaveckých schopností, záchrany tonoucího a poskytování první pomoci v něm získal i znalosti o hydrologii či lanové technice. Záchranář má podle jeho slov také mít chuť pomáhat a být schopný komunikovat s lidmi.

Novotný letos spolu s kolegy dohlíží na bezpečnost koupajících v blanenském akvaparku a krytých lázních. V minulosti pomáhali třeba při závodech vodních skútrů.

Hlavní rady záchranáře pro plavce na léto zní: V podnapilém stavu se vyhnout vodě, neskákat do neznámých míst, nepřeceňovat své schopnosti a chovat se ohleduplně k ostatním.

VERONIKA MACHOVÁ