Prudkou zatáčku za Sebranicemi směrem 
na Kunštát mají od léta lemovat bezpečnější svodidla. Novinka ochrání motorkáře, kteří 
v tomto úseku bourají. Sami o ní rozhodnou.

Policisté se rozhodli, že motorkáři mohou o novince sami rozhodnout. Svou účastí na letní bezpečnostní akci Nežij vteřinou, která se koná v Moravském krasu.

Policisté pro instalaci nových svodidel vybrali první zatáčku za Sebranicemi směrem na Kunštát. Právě kvůli nehodám motorkářů. „Docházelo zde k dopravním nehodám. Loni se staly dvě. Řidiči motocyklů tady nezvládli řízení, upadli i se strojem na cestu a dostali se pod svodidla. Taková situace je vždycky nebezpečná," řekla policejní mluvčí Iva Šebková.

A právě podjetí svodidel by měla novinka zabránit. „Jednoduše jde o to, že bude ohraničená i jejich spodní část. Ta dosud chybí a může se stát, že motorkář svodidla projede a navíc se o horní plech zraní," vysvětlila Šebková.

Podobná svodidla od loňského léta stojí i v jednom úseku mezi Blanskem a Šebrovem. Ta za Sebranicemi se však budou lišit. „Má je na starosti jiný výrobce, takže budou vypadat jinak. Zatímco u Šebrova jsou svodidla úplně nová, za Sebranicemi se namontují na ta původní. Hlavní výhoda spočívá v tom, že takový postup je daleko levnější," porovnala policejní mluvčí.

U Šebrova se loni jednalo o celorepublikový unikát. „Silnice před Šebrovem je široká, s dobrým povrchem a hlavně množstvím zatáček a motorkáře láká. Bohužel to je na nehody jako dělané. Nejvážnější se tam stala předloni, kdy jednomu motorkáři svodidla amputovala nohu. Nakonec zemřel, protože měl ještě další vážnější poranění," přiblížil tehdy důvody instalace svodidel vedoucí blanenského dopravního inspektorátu Martin Zajíček.

Podle policistů se nová svodidla před Šebrovem osvědčila. „Sice se v tomto úseku od té doby žádná nehoda nestala, ale jsme rádi, že je tam bezpečněji. Jsme si jistí, že následky případného pádu na cestu by pro motorkáře mohly být mírnější než dřív," prohlásila Šebková.

Tehdejšího rozhodnutí silničářů si cení i starosta Šebrova-Kateřiny Jiří Nechvíle.

A podobně se k aktuální možnosti staví starosta Sebranic Roman Pikula. „Všichni vědí, že tamní silnice je hodně nebezpečná. Každý podobný krok rozhodně vítáme, může jen pomoct," ocenil.

Sám však o chystaných změnách ještě neslyšel. A je možné, že k nim nakonec ani nedojde. Všechno záleží na motorkářích samotných. „V areálu Sloupsko-šošůvských jeskyní uspořádáme osmého června už šestý ročník preventivní akce nazvané Nežij vteřinou. Dosud jsme se na ní vždycky snažili motorkáře hlavně vzdělávat, například v oblasti první pomoci. Letos to však bude trochu jiné. Pokud jich totiž přijede minimálně tři sta, ostravská firma ArcelorMittal zhruba sto metrů svodidel na vlastní náklady upraví," vylíčila policejní mluvčí.

Dělníci mají v případě úspěšnosti akce svodidla vylepšit asi do měsíce. „Postupně zaznamenáváme ohlasy přímo od motorkářů a zatím jsou převážně kladné. Když nám přeje počasí, tak se jich většinou sjede kolem šesti set, takže polovina snad dorazí v každém případě," myslí si Šebková.

Ta zároveň řekla, že případné rozšiřování takto modernizovaných svodidel by záleželo na dohodě mezi ostravskou firmou a Správou a údržbou silnic Jihomoravského kraje. „O dalších úsecích je předčasné hovořit, rozhodnutí by se odvíjelo od nebezpečnosti jednotlivých lokalit. Dá se tedy předpokládat, že by se to týkalo třeba dalších částí právě trasy mezi Sebranicemi a Kunštátem," přiblížila policejní mluvčí.

Samotným motorkářům se nápad policistů líbí. „Každá podobná zábrana může člověku pomoct. Ani tak však není nikde napsané, že nebude mít nehoda vážné nebo dokonce tragické následky. Stejně bude vždycky záležet především na řidiči a rychlosti, jakou jezdí," varoval boskovický motorkář Ondřej Korčák.