VÁŽENÍ ČTENÁŘI, PŘISPÍVÁTE DO SBÍREK NA ULICÍCH? MYSLÍTE SI ŽE POZNÁTE PODVODNÍKY? ODPOVĚZTE PROSÍM NA OTÁZKU V PRAVÉM HORNÍM ROHU A DISKUTUJTE K TÉMATU DOLE POD ČLÁNKEM. DĚKUJEME

Někteří vybírají pro postižené děti v ulicích, jiní se tváří jako hluchoněmí a nabízí přívěsky přímo ve vlaku. Šikovní podvodníčci hrají na city také lidem na Blanensku. Sbírek na charitativní účely v ulicích přibývá. Jak rozpoznat podvodníky?

Renatu Dlouhou z Blanska překvapil neznámý muž přímo ve vlaku. „Než vlak vyjel ze stanice, položil nám všem ve vagóně na stůl přívěsek a k tomu papírek, kde požadoval padesát korun s tím, že je hluchoněmý,“ popsala studentka. Po chvíli se neznámý vrátil a od lidí peníze vybral. I Dlouhá si přívěsek koupila. „Pak muž vystoupil z vlaku. Měla jsem stáhnuté okýnko a slyšela jsem, jak mu zvonil mobil. Zvedl jej, a dokonce začal mluvit,“ byla rozhořčená Dlouhá.

Monika Nedomová z Lysic zase odmítla pochybného muže, který letos oslovoval lidi v centru Boskovic. „Na osvědčené sbírky přispívám. Tento muž měl u sebe pouze kasičku a pořádně nezdůvodnil, na co peníze vybírá. Také mě zarazilo, že byl sám,“ sdělila Nedomová, která dříve vybírala peníze pro vozíčkáře. Chodili ve dvojicích se zapečetěnou kasičkou opatřenou razítkem a datem výběru peněz. „Dále jsme měli s sebou osvědčení. Lidé nám však většinou důvěřovali a nechtěli je vidět,“ podotkla žena.

Na sbírky dohlíží zaměstnanci krajského úřadu. Na jejich internetových stránkách lze zjistit, zda je společnost, která peníze vybírá, na seznamu zaregistrovaných. „Pokud lidé provádějí sbírku třeba prodejem předmětů, musí mít oznámení, kde je uvedeno, kdo sbírku koná, k jakému účelu, výši příspěvku a kterému příslušnému krajskému úřadu byla sbírka oznámena,“ uvedl mluvčí Krajského úřadu v Brně Jiří Klement s tím, že takový prodej předmětů je zakázaný v prostředcích veřejné dopravy. Na dalších veřejně přístupných místech lze takto vybírat pouze se souhlasem majitele.

Pokud se v ulicích pohybuje někdo s kasičkou, měl by se včas domluvit s obecním úřadem v místě sbírky. „Tam by měl ohlásit počet pokladniček a zda jsou přenosné. Ty by měly být zabezpečené proti neoprávněnému otevření,“ dodal Klement. Za nedodržení pravidel mohou krajští zaměstnanci sběračů pokutovat i statisícovými sankcemi.

Než lidé sáhnou do kapsy, měli by si ty, kteří od nich chtějí peníze, prověřit. Čím se musí výběrčí prokázat, to dobře ví Josef Stiborský ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých. Sbírky pro zrakově postižené lidi totiž pořádá pravidelně. „Vybíráme peníze při akci Bílá pastelka. Vždy musíme mít u sebe kopii povolení sbírky,“ upřesnil Stiborský.

Dokumenty vybírajících kontrolují také městští strážníci v Blansku i Boskovicích. Boskovičtí strážníci pamatují tři případy pochybného vybírání peněz. „Vloni stávali podezřelí lidé u supermarketů. Vybírali peníze a prokazovali se samolepkou s bíločerveným křížem. Upozornili na ně kolemjdoucí, někdy také ostraha z obchodu,“ přiblížil strážník Pavel Vaněrek. Většinou strážníci nedůvěryhodné výběrčí vykáží z místa.

DISKUTUJTE K TÉMATU DOLE POD ČLÁNKEM