„Rubikovu kostku jsem dostal v sedmé třídě. Měla ji většina spolužáků. Nebyly počítače, takže to byl hit. Ale složit ji uměl málokdo. Mně se to povedlo a mezi spolužáky jsem byl rázem king," směje se Novák.

Skládání barevného mechanického hlavolamu propadl na několik let. A snil o účasti na mistrovství republiky a mistrovství světa. To se mu později podařilo. „Hlavolam mě bavil asi tři roky. Pak skončil ve skříni. Další boom byl na začátku nového tisíciletí. Ve skládání Rubikovy kostky se opět začaly pořádat soutěže i na mezinárodní scéně. Po pětadvaceti letech jsem tam kostku vytáhl a začal trénovat," vzpomíná Novák.

Zdroj: Facebook/Pavel Novák

V roce 2007 se dostal na mistrovství světa. V Maďarsku skončil jako nejlepší z Čechů. Do závěrečných vyřazovacích bojů však nepostoupil. „Nejrychleji jsem kostku složil za jednadvacet vteřin asi v patnácti letech. To by mi stačilo v roce 1982 na titul mistra světa. Teď jsem někde mezi třiceti a čtyřiceti vteřinami. Ale špička je jinde. Světový rekord je necelých pět vteřin," dodává.

Nejlepší závodníci mají podle něj v hlavě několik set nacvičených postupů, jak kostku složit. „Já jich zvládnu asi sto a v konkurenci mladých jsem bez šance. Škoda že nejsou v soutěžích věkové kategorie. Mezi veterány bych ještě uspěl," říká Novák, který se připravuje na červencové mistrovství Evropy v Praze.