Aby byl před bytovými domy pořádek. Toho chtějí docílit adamovští radní. Vyzvali tak společenství vlastníků všech domů, jestli budou udržovat trávník a zametat chodník sami. Každý dům tak dostane od města zhruba osm tisíc korun na rok. Na návrh kývla čtvrtina společenství. S přerůstající trávou zápasí každý rok i jiná města na Blanensku.

Zhruba osm tisíc korun pošlou adamovští radní na účet každému ze třinácti společenství vlastníků ve městě. Pak očekávají, že bude před jejich domy posečený a uklizený trávník či chodník. „Je to novinka. Ze všech bytových domů, které jsme s tímto návrhem oslovili, se jich přidalo třináct. Každému společenství vlastníků tak pošleme na účet pět až dvanáct tisíc korun. Výše částky bude záviset na rozsahu předpokládané spolupráce s městem,“ přiblížil starosta Adamova Roman Pilát. Podle něj zbývá už jen, aby rada města schválila návrh smlouvy.

Jakmile peníze přistanou na účtu jednotlivých společenství, je na nich co s nimi udělají. „Za peníze mohou opravit posezení před domem nebo něco ve sklepě či si koupit věci na sečení. My však očekáváme, že městu pomohou. Jak to před domy vypadá, to budeme sledovat. Pokud se cíl města mine účinkem, daný dům příští rok už příspěvek nedostane,“ dodal Pilát a upozornil, že vedení města tak nemá záruku, že lidé úkol splní, přestože peníze dostanou.

Novinka má otevřít vedení města cestu k lidem a vzájemné spolupráci. Poté, co se do údržby zeleně či chodníku zapojí, vzhled okolí domů by se měl ještě více zlepšit. Vedení města tak chce některým společenstvím i poděkovat, protože již tuto činnost několik let dobrovolně vykonávají. „Naše pracovníky pak budeme moct posílat séct opakovaně na jiná místa, kde tráva rychle dorůstá a zavazí. Na to dosud kvůli jiným pracím nezbýval čas,“ dodal Pilát s tím, že plochy před třinácti domy tak vyjme z plánu údržby zeleně.

Novinkou se možná nechají inspirovat i Letovičtí. „Je to dobrý nápad. Příští týden mám schůzku se společenstvími vlastníků, tak jim to nadhodím,“ sdělil starosta Vladimír Stejskal. Podle něj se o zeleň ve městě starají pracovníci Technických služeb. Zodpovědní jsou i tamní lidé, kteří před svými domy mnohdy zametají chodníky a sekají trávu na vlastní pěst. Problém s přerostlou trávou bývá zejména v parku a místních částech. „V každé části však je osadní výbor, kterému jsme poskytli sekačku a platíme do ní benzín. O pořádek se tak starají sami tamní obyvatelé. Pokud je potřeba poséct větší plochu, povoláme tam Technické služby,“ řekl Stejskal.

Peníze za spolupráci lidem z bytových domů nenabízejí ani Boskovičtí. Ti mívají problémy s přerostlou trávou na příjezdových cestách do města a v chatových oblastech. „Na těchto plochách dříve kosili trávu zemědělci, nyní jejich majitelé nemají stroje a ani vůli. Některá místa tak vypadají nevzhledně a plevel se z nich navíc může rozšířit dál. Proto jsme zavedli vyhlášku, ve které jsme krizové plochy vyznačili a jejich majitelé je musí jednou, někteří dvakrát do roka poséct,“ sdělila místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.