Kdy opravy České vypuknou, zatím podle vedoucí technickosprávního úseku blanenské Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Evy Zouharové není jasné. „Začneme, až to počasí dovolí," upřesnila Zouharová.

Při stavebních pracích bude ulice úplně zavřená pro veškerou dopravu. „Objízdná trasa pro osobní auta a autobusy povede přes Meziříčko a Lazinov. Z Jihomoravského kraje jsme na opravy získali téměř dvoumilionovou dotaci. Nákladní auta budou muset jet přes Rudku, Sulíkov a Křetín. Z opačné strany od Březové nad Svitavou směrem na Bělou," přiblížil Palbuchta. Město se na akci bude podílet částkou ve výši čtyři a půl milionu korun. „Uděláme kanalizační přípojky k domům a opravíme chodníky v celé ulici," doplnil letovický místostarosta.

Rekonstrukce České ulice je součástí větších oprav, při kterých silničáři dají do pořádku průtah Křetínem, silnici mezi Křetínem a Prostředním Poříčím a průtah Prostředním Poříčím. Úpravy přijdou celkem na pětadevadesát milionů korun a všechny mají být hotové do konce letošního října.

Na zlepšení stavu cest se těší i starosta Prostředního Poříčí Bedřich Folkman. „Silnice v naší obci jsou zcela nevyhovující. Na opravy čekáme již hodně dlouho. Některé části připomínají tankodrom. Kopec Kočák, který vede ke Křetínu, je především v zimě téměř nesjízdný. Když je náledí, drží se v něm voda," popsal Folkman. Při opravách bude podle něj obec průjezdná a řízená semafory.

Do konce června opraví také úsek silnice mezi Prostředním Poříčím a Horním Poříčím. Je součástí investice za pětapadesát milionů korun, v rámci které loni opravili silnici z Letovic do Křetína. „Objížďka pro auta nad šest tun povede přes Brněnec a Chrastovou. Ostatní auta budou jezdit v jednom jízdním pruhu," popsala Zouharová.