Nyní je první hodina stání zdarma. Za každou další pak řidiči zaplatí deset korun. Víkendy jsou zdarma. „Nyní se bude v otevírací době nemocnice platit jen za vjezd. Hodiny se počítat nebudou. Je to kvůli tomu, že lidé většinou neví, jak se dlouho u lékaře zdrží. Za vjezd zaplatí mezi deseti až dvaceti korunami. Přesnou částku od města zatím ještě nemám potvrzenou,“ dodal Charvát.

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje již  sedmadvacet let.
Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Plochu, kterou dosud blokovaly závory, budou v nočních hodinách podle něj monitorovat městští strážníci.

Parkoviště stálo město bezmála devatenáct milionů. Mělo ulevit okolním ucpaným ulicím. Dost místních si myslí, že to byly vyhozené peníze. Do nemocnice z něj totiž nevede přímá cesta a lidé musejí obcházet celý areál. Navíc bylo špatně značené.

Řada lidí proto hledá místo v okolních ulicích nebo platí za stání přímo před nemocnicí. Tam je naopak přeplněno. „Přímo před nemocnicí se za parkování také platí. To mi vůbec nevadí. Rád bych parkoval nahoře nad špitálem, ale mám teď špatnou nohu a nedošel bych. Je to daleko,“ řekl Milan Šebela z Lysic.

Parkoviště u blanenské nemocnice za 19 milionů je téměř prázdné.
Parkoviště u blanenské nemocnice za 19 milionů je téměř prázdné

Starosta Blanska Ivo Polák uznal, že nová plocha má nedostatky, které se zástupci města snaží postupně vyřešit. V okolí nemocnice už jsou nové cedule, které na parkoviště řidiče navedou. „O parkovišti jsme před časem informovali také okolní obce. Teď necháme odstranit závory. Lidé nejvíce argumentují tím, že se z parkoviště nedá dostat zamčenou brankou přímo do nemocnice a musejí ji obcházet. Branka je jen technický vchod, kudy se dostanou ti, kteří mají pronajaté kryté parkovací boxy. Stanovisko nemocnice je, že by si to vyžádalo nový vstup včetně vrátnice a to je velmi nákladná náležitost,“ dodal Polák.

Pokud bude velké parkoviště i nadále prázdné a řidiči budou blokovat provoz odstavenými auty v okolních ulicích, může město v těchto lokalitách upravit dopravní značení. „Je na zvážení, jestli v těchto místech nezakázat zastavení. Třeba části ulice Leoše Janáčka nebo Wolkerova jsou často ucpaná auty. Jezdí tudy městská hromadná doprava a je to problém,“ poznamenal Polák.

Někteří řidiči se ptají, proč parkování na novém parkovišti i před nemocnicí není zdarma. „To není reálné hned ze dvou důvodů. Jednak by tam parkovali lidé z okolí a situace by tam byla obdobná jako na blanenských sídlištích. Za druhé z něčeho musíme zaplatit zimní a letní údržbu včetně provozu platebních terminálů. To je asi sto čtyřicet tisíc korun za rok,“ řekl Jiří Charvát ze Služeb Blansko.

Ilustrační foto.
Mobilní rozhlas pomůže také v krizi, slibuje autor. V kraji ho využívá 39 obcí

Dodal, že na parkovišti nad nemocnicí v současnosti parkuje denně jen asi 40 řidičů, kteří se zdrží déle než hodinu. To je třikrát méně, než město čekalo.