Podle lysické kastelánky Martiny Rudolfové má kácení poškozených stromů a odstranění nepůvodní zeleně ze zmíněných prostor přesně vymezený postup. „Je to vše pod kontrolou příslušných orgánů, schválené a součástí rozsáhlého projektu obnovy zámecké zahrady a zahradnictví. Zámek je památkově chráněný a sousedí navíc s bývalou zámeckou oborou, která je přírodní památkou. V žádném případě si nemůžeme kácet, jak nás napadne,“ řekla Deníku kastelánka.

Z nepůvodních dřevin zmizí túje, zlatice a kdoulovec. Tisy stříhané do koulí i krušpánkový živý plot. „Kvůli zdravotními stravu se kácení týkalo tamaryšku, dřínu a červenolistého buku. Ten se pokácí až v poději. Po kotvení lip nad zámeckou zahradou,“ informoval zámecký zahradník Tomáš Bárta.

Na zámku v Lysicích začala obnova tamní zahrady za 179 milionů korun.
Zámecká zahrada v Lysicích se vrátí o století zpět. Opraví i skleník s kolonádou

Poškozené stromy a nepůvodní dřeviny po rozsáhlých úpravách zelených ploch podle něj nahradí například hrušně, sloupovité habry a jabloně. Živý plot pak vystřídá výsadba rybízu, angreštu a jahod. „Výsadba přijde na řadu, až bude zajištěna statika zdí v zámecké zahradě a udělané rozvody elektřiny a vody,“ upřesnil.

Mimo staveniště obnoví Lysičtí sad u tenisového kurtu. Tam nově poroste třicet švestek. Nad zámeckou fíkovnou pak vysadí jedlý kaštanovník. „Bude to náhrada do budoucna, za suché torzo, které je ale pevné a hnízdí v něm ptáci. Kousek od bývalé koroptvárny pak ještě vysadíme jeden dub,“ poznamenal Tomáš Bárta.

OBNOVA UNIKÁTNÍ ZÁMECKÉ ZAHRADY

- Rozsáhlá obnova zámecké zahrady v Lysicích za 179 milionů ji vrátí podobu z konce 19. století. Přibudou i moderní technologie v podobě zavlažování a vzduchotechniky v tamním zahradnictví.

- První turisté se do zahrady podívají až v roce 2024.

- Zámek v Lysicích na Blanensku je od roku 2002 národní kulturní památkou. Ročně ho navštíví přes 30 tisíc turistů.