„Každý rok rušíme deset až patnáct procent veřejných telefonních automatů. Hlavním důvodem je neefektivnost jejich další údržby. Pozorně sledujeme provoz v jednotlivých lokalitách a podle toho případně síť optimalizujeme," vysvětlila specialistka mediální komunikace společnosti Telefónica O2 Kateřina Mikšovská.

Podle ní má kromě rušení nevýdělečných automatů na jejich celkovém úbytku podíl i to, že dva telefonní automaty na mince a karty nahradí jeden kombinovaný. „Při rozhodování o rušení automatů přihlížíme také například k tomu, jestli jsou s jeho provozem spojené zvýšené náklady třeba v souvislosti s vandalismem," řekla dále Mikšovská.

Na celém Blanensku je momentálně sto třicet osm automatů, z toho sedmapadesát na kartu, dvaapadesát na mince a devětadvacet kombinovaných. V nich se za měsíc uskuteční zhruba šestnáct stovek hovorů.

Přímo v Blansku je zatím patnáct přístrojů. „Dá se říct, že z města zmizí zhruba jeden veřejný automat ročně. Začalo to rušením přístrojů v okrajových částech města a postupně to zasahuje i centrum," sdělil tajemník blanenské radnice Josef Kupčík.

Obce a města mají možnost zrušení automatu odmítnout. „Mohou se spolupodílet na zachování automatu za pět set korun měsíčně," vysvětlila mluvčí Telefónicy. Blansko tuto nabídku nevyužívá. „Zrušení automatů bereme na vědomí. Je zbytečné, abychom jejich provoz dotovali, když je skoro nikdo nevyužívá. Ani ze strany lidí neregistrujeme žádné požadavky na zachování přístrojů," doplnil Kupčík.

Pro případ nouze

Martina Sehnalová mu dává za pravdu. „Automaty jsou určitě využívané minimálně, možná spíš staršími lidmi. Jejich rušení mi nevadí, ale alespoň nějaké by v obcích zůstat měly, protože v případě nouze se mohou hodit," míní žena.

Ale ani lidé v důchodovém věku už do budek moc telefonovat nechodí. „Mně je dvaaosmdesát let. Už mnoho let používám jen mobilní telefon. Dávám si pozor, abych ho měla pořád nabitý. Kdyby mi náhodou selhal, je otázka, jestli by nablízku byla zrovna telefonní budka," uvedla Božena Klimešová z Blanska. Přesto je pro to, aby alespoň nějaké veřejné automaty ve městě zůstaly. „Jen mi vadí, že je často ničí vandalové," dodala.

Podobný postoj jako blanenští radní mají také ti letovičtí. „Brzy přijdeme o telefonní automat na Družstevní ulici, protože byl nevyužívaný. Je zbytečné, aby město na jeho provoz doplácelo," konstatoval letovický starosta Vladimír Stejskal. Telefonující lidi v budce vidí občas na tamním Masarykově náměstí. „Automat využívají hlavně cizinci nebo lidé, pro které je to z nějakého důvodu výhodnější a levnější," shrnul Stejskal.

Do telefonní budky chodí často lidé, kteří volají na tísňové nebo krizové linky. „V těchto situacích mají veřejné telefonní automaty pořád svoje nezastupitelné místo. Více než čtvrtina volání na krizové linky je z malých obcí. Třeba počet volání z telefonních budek na Linku bezpečí rok od roku stoupá," zdůraznila Mikšovská z Telefónicy.

Podle ní právě v těchto dnech rozhoduje Český telekomunikační úřad o další existenci veřejných telefonních automatů. Do konce letošního roku má Telefónica O2 povinnost takzvané univerzální služby, což znamená v každé obci do dvou tisíc obyvatel provozovat nejméně jeden přístroj.