Z veřejných schůzí KSČ

Na veřejné stranické schůzi KSČ se v pátek 26. 10. 1979 sešli občané uliční organizace č. 2 v Rájci-Jestřebí, aby společně vyhodnotili situaci za uplynulého půl roku a dohodli se v dalším postupu v plnění plánovaných úkolů. S vyřízením a řešením podmínek z poslední schůze seznámil přítomné předseda UO KSČ s. Janíček.

Stávající situace v místě, a to jak v oblasti akce „Z,“ tak i v plnění JPKVČ, byla analyzována ve zprávě přednesené s. Tihonem. Současně s. Tihon vzpomněl i významných výročí – dne znárodnění, výročí čs. federace a 62. výročí VŘSR.

V nadcházející rozpravě se přítomní občané hlavně zamýšleli nad zvládnutím nemalých úkolů, které je zejména v akci „Z“ neodkladně čekají. Je to podle sdělení tajemníka měst. NV s. Mokrého výstavba mateřské školy, plynofikace Rájec a druhá etapa úpravy zámeckého parku. Se zájmem vyslechli přítomní také informaci s. Vašíčkové o průběhu celostátní spartakiády, a to od jejího průběhu v místě až po otevření bran Strahovského stadiónu.
Z celkového průběhu jednání veřejné stranické schůze UO KSČ č. 2 v Rájci-Jestřebí jednoznačně vyznělo, že je v Rájci dost obětavých občanů, kteří mají dostatek elánu a optimismu vyrovnávat se nejen s přijatými úkoly, ale i s benevolencí těch občanů, na které Rájec hrdý není. M. P.

Z rubriky Křížem krážem

Nový kolektiv soutěžící o titul BSP se rozhodly založit pracovnice dílny snovárna v závodě Vlněna Svitávka. Je to desetičlenná skupina snovaček, kterou pod patronací mistra snovárny vede soudružka Juračková. Všechny ženy se zavázaly např. k plnému osvojení druhé operace soukání a ke zlepšení kvality odváděných výrobků s osobní zárukou pod heslem Ručím za svou práci. -hkb-
PROMĚNA BLANENSKÉ KŘIŽOVATKY
Na první fotografii jsou závody motokár v roce 1966. Druhý snímek dokumentuje změnu křižovatky dnešních ulic Smetanovy a Brněnské po třiačtyřiceti letech. Za tu dobu zhoustl provoz, přibyl kruhový objezd, výšková budova i zeleň.
#nahled|https://g.denik.cz/67/5f/kruhovy_objezd_blansko_lustracni_fotografie_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/67/5f/kruhovy_objezd_blansko_lustracni_fotografie.jpg|Závody motokár v roce 1966 na křižovatce v Blansku. Nyní zde stojí kruhový objezd#
#nahled|https://g.denik.cz/67/4d/krizovatka_kruhovy_objezd_blansko_denik_flash_big.jpg|https://g.denik.cz/67/4d/krizovatka_kruhovy_objezd_blansko.jpg|Změna křižovatky dnešních ulic Smetanovy a Brněnské po třiačtyřiceti letech. Za tu dobu zhoustl provoz, přibyl kruhový objezd, výšková budova i zeleň.#
Dluhu ubývá

Dluh našeho okresu v dodávkách mléka, který se začátkem října pohyboval kolem 82 tisíc litrů, se podařilo k 31. 10. snížit na 35 000 litrů. Pokles nákupu mléka se tedy podstatně zmírnil, některé podniky zaznamenaly dokonce v první dekádě listopadu určitý nárůst. Jsou to JZD Doubravice, Knínice, Letovice, Lysice a Rájec-Jestřebí. Plán měsíce října splnila JZD Rájec, V. Opatovice, Brťov, Knínice, Kunštát a Vavřinec-Veselice. Tyto podniky dodaly za říjen i několik litrů mléka navíc. Mezi našimi zemědělskými družstvy jsou však i taková, která od začátku roku plán neplní. Týká se to zejména JZD Okrouhlá, Bořitov, Lipoveca a Školního statku Boskovice. (fm)
Dudík to zařídil

Sp. METRA BLANSKO – JISKRA KYJOV 1:0 (0:0)
Domácí mužstvo hostilo v posledním utkání podzimní části na domácím hřišti dlouholetého účastníka krajského přeboru, který bojoval v loňském roce společně s Poštornou o postup do divize. Začátek utkání patřil domácím, kteří v prvních čtyřech minutách se usadili na polovině hostí a získali dva rohové kopy. Hosté měli příležitost v 5. minutě, když obránce Kyjova se pokusil z dálky vystřelit, ale špatná muška mířila těsně nad branku. V 8. minutě záložník domácích Špaček dobře uvolnil Pokoje, ale brankář hostí byl rychlejší. V dalších minutách hosté získali mírnou převahu, ale nedařilo se jim střelecky.

Největší příležitost měli hosté ve 35. minutě, když pochybě domácích se dostal útočník hostí Povolný sám před brankáře Blažka, ale v poslední chvíli Zd. Kuběna odvrátil na rohový kop. Ve 40. minutě se pokusil o střelu Chloupek, ale vysoko přestřelil.
Začátek druhé půle patřil opět domácím. Ve 46. minutě se hosté dopustili faulu blízko pokutového území a rozhodčí Měrka nařídil nepřímý kop. Z této akce dal Dudík vedoucí branku domácích, která nakonec rozhodla o vítězi celého utkání.

Po této brance hosté otevřeli hru, začali nebezpečně útočit, ale měli nepřesnou mušku. V 70. minutě Kleveta z volného přímého kopu nastřelil břevno. Domácí měli v posledních 12 minutách další příležitosti, ale střely Zd. Kuběny, Chloupka a Vymazala šly nad branku hostí. Hosté z Kyjova mohli vyrovnat 3 minuty před koncem, ale brankář domácích Blažek střelu kryl.
Utkání sledovalo 250 diváků, rozhodčím byl Měrka z Gottwaldova a hrálo se bez žlutých karet. V posledním utkání podzimní sezóny zajíždí fotbalisté Sp. Metra v neděli 18. listopadu do Jihlavy, kde začátek utkání je v 13 hod. Odjezd autobusu je v 10:30 hod. od sportovní haly.
–ŠR–