Rozhledna bude devětadvacet metrů vysoká. Ke zdolání železné konstrukce s dřevěnými prvky lidé vyšlápnou sto schodů. Na ty si zároveň mohou koupit cedulky. Za jeden takový štítek zájemci zaplatí v rozmezí sedmi až desíti tisíc korun. "Zájem o ně je. Zatím se mi ozvalo pár lidí, kteří si chtějí zamluvit i konkrétní číslo schodu," uvedl Boháček.

Lidé si cedulku na schod zarezervují přes mobilní aplikaci. Po registraci a výběru schodu obdrží radnice email, na základě kterého pošle zájemci darovací smlouvu. "Rádi bychom tím vybrali částku, která nám pomůže doplatit stavbu," vysvětlil Boháček pro Rovnost. Představitelé obce na šestimilionovou stavbu loni v létě dostali třímilionovou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj.

Záchranář Zdeněk Mikula při terapii.
Jihomoravští záchranáři pomáhají kolegovi, aby znovu začal chodit

Novou rozhlednu vítá i mladý pár z Brna. "Často jezdíme na místa, kde je hezký výhled nebo zajímavá příroda. V době pandemie se navíc na daleké výlety moc jezdit nedá. Další rozhledna v okolí je super zpráva," řekl Peter Macko.

Vizualizace rozhledny v Bílovicích nad Svitavou.Vizualizace rozhledny v Bílovicích nad Svitavou.Zdroj: archiv obce

S přítelkyní letos navštívili okolo desíti rozhleden. "Nejvíce se nám líbila rozhledna Salaš, ale pěkná je i jundrovská rozhledna Holedná nebo Stezka nad vinohrady," dodala Michaela Možnarová.

Všichni nadšenci přírody a vyhlídkových panoramat tak kromě rozhleden v okolí Brněnska, Blanenska nebo Hodonínska časem zavítají i do Bílovic nad Svitavou. Rozhlednu bude mít pod správou Dobrovolný svazek obcí Časnýř, který se mimo jiné stará i o bílovické cyklostezky.

BARBORA PEŠTÁLOVÁ