Název může kdekoho zmást. Skupina není zaměřená na hodnocení a ochutnávání oblíbeného nápoje, jak by se mohlo zdát. Jako první chtěla rozhýbat Městské slavnosti piva. „Založili jsme spolek a příští rok jsme už objížděli malé pivovary v regionu, aby byla nabídka na slavnostech pestřejší,“ líčí začátky předseda.

Pak se členové rozhodli vzkřísit místní kino, které nikdo léta nevyužíval. Z městské pokladny dostali dotaci a kino znovu otevřeli. Další rok nadšenci uspořádali dožínky. „To byla vzhledem k tradicím pro nás jasná volba. V Olešnici navíc chyběla pořádná akce na konci prázdnin,“ přibližuje Mareček.

Ilustrační foto.
Nové kamery v Jedovnicích už usvědčily vandaly. Další odradí, věří strážník

O tom, jak dožínky v minulosti vypadaly, se poradili s odborníkem. „Na letošní rok už plánujeme další, tentokrát takové, jaké se konaly před sto lety,“ prozrazuje nadšenec.

Za každou akcí stojí spousta času a bezesných nocí třinácti mladých lidí. Překvapilo je hlavně množství papírování a to, že někdy se vynaložená energie nesetká se zájmem lidí. „Třeba ples se skupinou Lunetic. Kapela, která v minulosti bořila české hitparády, spíš víc lidí odradila, než nalákala,“ komentuje nezdar.

Ani to ale přátele piva neodradilo. Právě žijí sobotním plesem. Na výherce čeká v tombole jako hlavní výhra zlatá cihlička, na pódiu zahraje dvacetičlenný orchestr. „Snažíme se, aby naše plesy byly jiné než ostatní,“ říká Mareček.

Ilustrační foto
Hess: Peníze na babybox v Blansku seženeme

A to zřejmě jsou, vstupenky lidé rozebrali za necelý týden. „Prostě pořád něco vymýšlíme,“ uzavírá představa spolku.