Zaměřil se i na elektrická měřidla. Byl tak první ve střední Evropě. Firma později dostala název Metra. Přes tisícovku tamních měřicích přístrojů zachránila před zničením skupinka bývalých zaměstnanců podniku. Ti je nyní vystavují v blanenském podzámčí.

Blanenská Metra oslaví v říjnu sto let. „Nejstarší přístroje, které máme, jsou osmdesát let staré. Jde třeba o trojnásobný voltmetr, který sloužil k přifázování dalšího zdroje do sítě. Dvě stě měřidel vystavujeme v podzámčí. Některá jsou ještě funkční,“ řekl Miroslav Starycha ze sdružení SPRIMT, jehož členové předměty sbírali a teď o ně pečují. V depozitáři je dalších tisíc dvě stě přístrojů. Většina pochází z firmy Roučka–Sochor a také z pozdější Metry. „Podařilo se nám tak zachovat exkluzivní technické dědictví oboru, který je v České republice ojedinělý,“ podotýká Starycha.

Měřidla dosud schovaná v depozitáři přibudou na výstavě v podzámčí, kde se uvolní nový prostor.

Příští pátek si bývalí zaměstnanci firmy a další lidé připomenou dlouholetou historii výroby elektrické měřicí techniky. „V audiovizuálním sále zámku začnou ve dvě hodiny odpoledne přednášky a diskuze. Prohlédneme si výstavu a posedíme u cimbálu,“ pokračuje muž.

Elektrické měřicí přístroje začal vyrábět v Blansku Erich Roučka v roce 1911. E. R. Roboty přidal do výrobního sortimentu o sedm let později. V roce 1934 prodal továrnu podnikateli Robertu Sochorovi. Ten pokračoval v rozvoji jemné elelektromechaniky. Po roce 1948 je podnik známý jako Metra. „Přístroje se uplatnily v průmyslu, vědeckých laboratořích, v lékařství i ve školní výuce,“ dodává Starycha.