Toto léto se děti na tábořišti ve Vysočanech přenesly do pravěku. Dopoledne mívají tematické hry. „Už jsme byli pravěkými kupci. Jantarovou kuličku jsme měli ve Vysočanech od ostatních lidí vyměnit za něco jiného," vysvětluje Veronika Nezvalová. Věc můžou vyměnit znovu. Na stole opodál leží hromada získaných trofejí, třeba i kniha o Pavlu Nedvědovi.

Žádná nuda

Jiný den měly děti za úkol přepravit oheň na voru doprostřed rybníka. Nebo vyráběly Věstonické venuše. Minulý rok se skauti ocitli na Olympu ve starověkém Řecku, dříve po boku Thorina Pavézy v příběhu Hobit od Tolkiena. „Jsem letos na skautském táboře poprvé. Líbí se mi tady opravdu všechno, zvlášť hry po poledním klidu. Až na budíčky, ty moc nemusím," říká jedenáctiletá Julie Opuštilová.

Budíčky obecně nejsou oblíbenou částí dne. Jedna ze skautek vstávala pozdě a zůstala až do oběda v pyžamu. „Když někdo udělá, co nemá, zatočí si tímhle kolem," ukazuje Nesrovnalová na papírové kolo připomínající loterii. Skautka v pyžamu si vytočila polití studenou vodou. Když na ni vyklopí celý lavór vody, směje se a běží se převléct.

Tábor se po podívané rozchází. Je polední klid a to znamená volný čas. Přesto jdou některé děti samy od sebe pracovat. Řežou dřevo, sekají polena a uklízí ohniště. Čeká je velký den. Večer se z některých světlušek stanou skautky a z vlčat skauti. Slavnostní slibový oheň musí být perfektně připravený a děti pracují naplno.

Jiní si vyrazili zahrát přehazovanou na blízkou louku, další hrají karty anebo se houpou v sítích a na houpačkách. Možností je zde hodně. Program tábora je nabitý. „Někdy jsme unavení, a tak v poledním klidu většinou spíme," usmívá se jedno z vlčat, ze kterého se večer stane skaut.Některé děti ještě upravují hliněné sošky. Za Věstonické venuše získá každá ze čtyř skupin body. Můžou se tak přiblížit k výhernímu prvnímu místu.

Ten nejtěžší úkol je ale teprve čeká. „Závěrečná etapa celotáborové hry je nejnáročnější. Děti chodí od jedné vesnice ke druhé, obcházejí zde stanoviště a za to sbírají body," vysvětluje vedoucí tábora Martin Zouhar, kterému nikdo neřekne jinak než Sardiňák.

Etapy celotáborové hry, program a organizaci tábora připravovalo vedení oddílu dlouho. „Pracovalo nás na tom šest poslední dva měsíce. Ale téma táborové hry jsme si určili už dříve," upřesňuje Sardiňák, který vede oddíl čtyři roky.

MICHAELA REISSIGLOVÁ