V půlce června před dvaceti lety tehdejší zastupitelé města Blanska založili obecní policii přijetím obecně závazné vyhlášky. „V tom roce pro město pracovali čtyři strážníci, dnes jich máme devatenáct, dvacátým členem týmu je administrativní pracovnice," přiblížil šéf strážníků Martin Lepka s tím, že velitelem městské policie je starosta města.

Jelikož je v Blansku a přilehlých městských částech zhruba jednadvacet tisíc obyvatel, jeden strážník tak připadá zhruba na každých jedenáct set obyvatel.

Blanenské strážníky je možné po městě potkat buď na obchůzkách nebo v jednom ze tří služebních aut. „Využíváme i další techniku. Máme moderní radar na měření rychlosti, digitální alkohol tester a také sledujeme dění ve městě skrz kamerový systém se čtrnácti přístupovými body, využíváme i kamerový systém blanenského muzea," uvedl Lepka.

Podle něj kamery působí na možné vandaly a další hříšníky preventivně. Dokazují to i statistiky, dle kterých v dohledu městských kamer teď bývá oproti dobám minulým větší klid.

Městští policisté v prvé řadě chrání zájmy města, tedy dbají na dodržování vyhlášek, třeba na správné parkování, hlídají zákaz požívání alkoholu na zakázaných místech a podobně. „Za loňský rok jsme řešili více než čtyři tisíce událostí, z toho bylo tři a půl tisíce přestupků, na kterých město vybralo zhruba sedm set tisíc korun," doplnil Lepka.

Pochlubil se také existencí tak zvané Senior linky, kterou strážníci provozují už téměř deset let. „Starší lidé mohou potřebovat okamžitou pomoc. Jsme jim neustále nablízku, nosí u sebe takovou klíčenku a jedním zmáčknutím tlačítka o sobě dají vědět. My podle signálu hned poznáme, kdo nás potřebuje," poznamenal.