Deska zatím není a zdá se, že ani nebude ve výklenku mezi kostnicí a hlavním schodištěm do chrámu. Právě toto místo bylo kompromisem zdánlivě přijatelným pro obě strany. Jenže vše se nakonec zaseklo. „Jsem z toho nešťastný i znechucený zároveň. Dělal jsem prostředníka mezi farností a farníky, kteří nechali desku vyrobit. V ambitech biskupství desku nepovolilo. Místo mezi kostnicí a chrámem mi ale připadlo dostatečně důstojné a hlavně přijatelné pro obě strany. Teď deska není tam ani tam," kroutí hlavou starosta Křtin František Novotný.

Františka Zapletala, který před časem sestavil petici na odhalení pamětní desky v ambitech chrámu, se Blanenskému deníku Rovnost nepodařilo ve středu kontaktovat. Nebral telefon. „Místo ve výklenku není to pravé ořechové. Chtělo by ještě upravit. V tuto chvíli ještě nemám vyhraněný názor. Každopádně deska měla být v ambitech. Tam je její nejdůstojnější místo," řekl nedávno Zapletal.

V sobotu se bude ve křtinském chrámu sloužit k prvnímu výročí úmrtí otce Tomáše zvláštní mše svatá. V neděli pak další. Ta bude stou od doby, co farář Tomáš Prnka zemřel. Další mše bude v Březině. „V poschodí křtinské fary připravíme také malou galerii obrazů a fotografií místních farářů," řekl křtinský farář Jan Peňáz.