Kromě knih o jeskyních a krasu dostal také volný vstup pro čtyři osoby do všech pěti zpřístupněných jeskyní v Moravském krasu. „Určitě ho využiji. Uděláme si výlet s manželkou,“ dodal muž.

Jeskyně Výpustek je trvale otevřená od března 2008. Každoročně ji navštíví necelých dvacet tisíc turistů. „I když turistů přibývá, ve srovnání s ostatními jeskyněmi v Moravském krasu paběrkujeme. Výpustek je sice otevřený už skoro deset let, ale stále o něm spousta lidí neví. Snažíme se přilákat školy a rodiny s dětmi. Pro školy připravujeme materiály například s testovými otázkami o jeskyni a krasu, které jim zpestří výuku. Pořádáme řadu kulturních akcí včetně koncertů,“ uvedl vedoucí jeskyně Výpustek Robert Dvořáček.

Velkým tahákem pro turisty je podle něj už třetím rokem expozice Jeskyně a lidé. S audiovizuálními, grafickými a trojrozměrnými předměty, ukazující vazbu jeskyní a člověka. „Výpustek má velmi zajímavou historii, kterou v jeho prostorách návštěvníkům připomínáme. Uvidí modely jeskynního medvěda a lva včetně originálních kostí a dozvědí se o osídlení jeskyně pravěkými lidmi. Seznámí se s výzkumy krasových badatelů a prohlédnout si také stroje a zázemí z dob, kdy v podzemí za války fungovala podzemní továrna. Později zde bylo také přísně tajné armádní pracoviště s protiatomovým krytem,“ upřesnil Dvořáček s tím, že prohlídkovou trasu nedávno zpestřila výstav dvou stovek modelů letadel.

Do Výpustku se v pátek přijeli podívat také manželé Hurníkovi z Olbramovic na Ostravsku. Při první návštěvě Moravského krasu navštívili ještě Punkevní jeskyně a propast Macochu. „Zatím jsme si ve Výpustku prohlédli expozici Jeskyně a lidé. Moc zajímavé. V krasu se nám líbí. Každá z jeskyní je jiná a něčím zajímavá. Škoda jen, že není nějaká zvýhodněná vstupenka pro vstup do všech pěti jeskyní. Pro turisty by to bylo zajímavější,“ řekl pár.

Dračí lodě na Křetínka Cupu. Ilustrační foto.
Křetínku o víkendu rozčeří dračí lodě

Podle krasového badatele Petra Zajíčka je kolem Výpustku stále řada otazníků. V jeho podzemí se zřejmě ukrývá velké krasové jezero. „Ve dvacátých a třicátých letech zde podzemí zkoumal badatel Josef Urbánek. Dochovala se po něm mapa. Podle ní ve Výpustku objevil největší krasové jezero ve střední Evropě. O délce 128 metrů. Jenže za druhé světové války armáda zasypala přístupové cesty a od padesátých let po jezeře marně pátrají generace badatelů. Já té mapě věřím,“ řekl muž.

PRAVĚCÍ LIDÉ

Výpustek obývali první pravěcí lidé zhruba před 12 000 lety. První zmínky o pravidelných vstupech a výzkumech podzemí jsou ze 17. století. „19. století bylo stoletím výzkumů a dalších úprav návštěvnické trasy majiteli jeskyně. Tím byl rod Lichtenštejnů. Následující století se pak na jeskyni podepsalo drastickým způsobem,“ upřesnil Robert Dvořáček.

V letech 1923 až 1932 se ve Výpustku těžily fosfátové hlíny. Dělníci odstranili velké množství naplavenin. „Z původního jeskynního bludiště tak postupně vznikly velké sály s širokými chodbami. Ke konci třicátých let využívala podzemí československá armáda jako muniční sklad,“ dodal vedoucí jeskyně.

V letech 1943 až 1945 vybudovali nacisté ve Výpustku podzemní továrnu na výrobu součástek do leteckých motorů. O patnáct let později postaví československá armáda na stejném místě přísně utajené velitelské pracoviště s podzemním protiatomovým krytem. „To bylo v systému přísně tajného bojového charakteru až do konce roku 2001. O pět let později převzalo celý areál od armády ministerstvo životního prostředí a správa jeskyní,“ poznamenal Dvořáček. Ve zkušebním provozu otevřeli jeskyňáři Výpustek na podzim 2007. Na ostro začal fungovat v březnu následujícího roku.

Opravovaný most na silnici I/43. Řidiči musí jezdit přes Černou Horu.
Černé Hoře pomůže úprava mostu. Částečně ho zprovozní, aby ulevili dopravě