Ještě před dvanáctou hodinou stojí v uličce vedle školy parta mladíků. „Já nejdu. Je to trapný. Lepší by byla demonstrace na náměstí. Kromě toho už si duem Zeman-Babiš nemíním kazit náladu,“ řekl student Michal Zamazal.

Do celonárodní stávky se na gymnáziu v Blansku přihlásila stovka studentů. Proto jim vedení školy umožnilo stávkovat v tělocvičně. Odpůrci protestu tvrdí, že mladí nesledují politiku, nemají svůj názor, že se dají snadno zneužít a že vlastně neví, proč manifestují. „Starší si myslí, že nás politika nezajímá a že ničemu nerozumíme. Chceme dokázat, že dění v naší zemi sledujeme a nechceme rezignovat,“ řekl hlavní organizátor stávky Vojtěch Holík.

Studenti blanenského gymnázia se připojili ke stávce Vyjdi ven.Zdroj: Deník / Štégnerová Jana

Pak vystoupil před své spolužáky, v několika větách zmínil, proč se tady sešli a připomněl i to, že patnáctý březen je mezinárodním dnem proti policejní brutalitě. Pak studenti podepsali výzvu, která zamíří do Senátu. Nakonec rozezněla tělocvičnu státní hymna, kterou zpívaly desítky mladých lidí. Jedním z nich je i Petr Čípek. „Je potřeba mladé lidi zapojit do politiky. A takové akce je třeba nakopnou,“ myslí si.

Stávky se zúčastnilo i několik desítek studentů gymnázia v Boskovicích. Konala se na malém náměstí před školou. „Vše jsme připravovali dost narychlo, takže nemáme ani transparenty,“ uvedl za pořadatele předseda studentského parlamentu Vít Hrdlička. Studenti boskovického gymnázia se podle něj o politiku zajímají.

Studentská demonstrace VyjdiVen na brněnském náměstí Svobody.
Protest studentů Vyjdi ven: náměstí Svobody zažilo Československé jaro 2018

Nesouhlasí s názory některých zástupců starší generace, kteří tvrdí, že mladí by se do politiky neměli míchat. „Studenti můžou mít na různé věci jiný pohled než starší generace. Rozhodně však ví, kam by chtěli směřovat a kde by chtěli v budoucnu žít. Mám pocit, že někteří starší lidé nejsou schopní tolerovat náš názor a pohled na věc,“ řekl závěrem mladík.

Hrdličkova slova potvrdil i další z mladých účastníků setkání, Jiří Koplík. „Politiku sleduji aktivně už několik let. Nesouhlasím s tím, že premiérem je člověk, který byl trestně stíhaný a pravděpodobně zase bude. Navíc byl člen STB, což potvrdil i Ústavní soud. Taky se mi nelíbí, že do čela policejních složek byl dosazený člověk, který před třiceti lety potlačoval demonstrace. I když byl nakonec odvolaný. A tak bych mohl pokračovat,“ vysvětlil svou účast Koplík.

Studenty do Boskovic přišel podpořit i starší manželský pár. „Dorazili jsme sem, abychom se podívali, jestli mladá generace stojí o demokracii, o svobodu slova a o to, aby nám nevládli estébáci s komunisty,“ popsal důvody návštěvy Jaroslav Javorček.

Stavba nádraží jde podle plánu. Změnit to může počasí.
Přestavba autobusového nádraží? Podle plánu. Prodraží ji nižší nosnost podloží

Na Vyškovsku se oficiálně do protestů žádná škola nezapojila. Lidé ale o studentské stávce vědí. „Nemůžu říct, že s touto stávkou studentů úplně souhlasím. Na druhou stranu je ale dobře, že se ani mladí nebojí vystoupit z řady a bojovat za své přesvědčení. Nemůžeme si nechat vše líbit a jsem ráda, že to ví i studenti. Nevyroste z nich stádo ovcí. Obecně si ale myslím, že by měli být aktivnější zejména v otázkách regionálního dění,“ řekla například Vyškovanka Olga Vágnerová.

Studenti požadují, aby prezident České republiky plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky. Po Senátu žádají, aby důrazně vystoupil proti nedodržování ústavních zvyklostí.

Co to přesně znamená, vysvětlil senátor za Vyškovsko Ivo Bárek. „Mezery v psané Ústavě pro případy, kdy ústava nic nestanovila, vyplňují nepsaná pravidla, tedy ústavní zvyklosti. To jsou postupy osvědčené léty ústavní praxe,“ uvedl Bárek. Jeho kolegyni Jaromíru Vítkovou těší, že se mladí lidé o politiku zajímají. „Musíme je do politiky pustit. Za zkušenosti vím, že zájem mají a vědí, o čem mluví,“ podpořila studenty Vítková.