„Přišla mi jen esemeska od paní Svobodové ze Sloupského koupaliště, že od jedné hodiny odpoledne do desáté večer u nich bude hudební produkce. Ten hluk byl ale nesnesitelný, naštěstí většina našich klientů byla na celodenním výletě a vrátili se až v šest hodin. Stejně to ale museli ještě několik hodin poslouchat, ani u ohně si nemohli posedět, protože je to otravovalo. Manželka mi říkala, ať to nechám být, že v deset večer zkrátka musí skončit. Před desátou mi ale přišla další zpráva, že produkce bude pokračovat do jedenácti hodin. Naštval jsem se a paní Svobodové volal, že to nepřipadá v úvahu, protože ubytování hosté, převážně děti, chtějí spát. Nebyla s ní ale řeč, a tak jsem zavolal na pomoc policii," popsal Čermák.

Policisté si případ v sobotu večer převzali a řeší jej jako přestupek proti veřejnému pořádku. „Zjišťujeme okolnosti. Pokud akce byla předem ohlášená na úřadě a povolená za určitých podmínek, jako je třeba posunutí doby nočního klidu na jedenáctou večer, tak případ odložíme. V opačném případě budeme zjišťovat podrobnosti a musíme najít pachatele. Ten pak ve správním řízení může dostat nějaké sankce," vysvětlila blanenská policejní mluvčí Iva Šebková s tím, že na vyřešení mají měsíční lhůtu.

Podle starosty městyse Josefa Mikuláška však pořadatelé žádné výjimečné povolení neměli. „Přišli akci ohlásit, ale poslal jsem je pryč, protože mají dodržovat klid po dvaadvacáté hodině. Žádnou vyhlášku, omezující hluk nemáme, takže nemůžeme ani povolovat výjimky," přiblížil starosta.

Podobná situace se ve Sloupu přitom odehrála už před rokem. Miroslav Čermák tenkrát na úřad městyse dokonce poslal stížnost a na základě ní zastupitelé slíbili, že vyhlášku upravující pořádání veřejných produkcí a omezující hluk vydají. Schvalovat ji měli letos v dubnu. Návrh ale nakonec odsouhlasen nebyl. „Konkrétně já jsem hlasoval proti. Drtivá většina obcí ji nemá. Navíc z ní vyplývalo, že já jako starosta budu v noci běhat po obci a kontrolovat, jestli je nebo není klid, a nakonec stejně zavolám policii. Přitom nikdy za mnou kromě pana Čermáka nikdo nepřišel a nestěžoval si, tak si myslím, že ji nepotřebujeme," míní starosta.

Sami provozovatelé sloupského koupaliště, se brání, že víkendová akce byla jen jednorázová a ani hluk prý nebyl tak nesnesitelný, jak ho popsal Čermák. „Vystoupení mělo končit v deset hodin. Nakonec se protáhlo asi o půl hodiny, a navíc jsme požádali zvukaře, ať to ztiší. Pan Čermák si ale ani přesto nedal říct a hned volal policii. Spíše než hrozící postih musíme vyřešit, co dál. Koncert je jen jednou za rok a problémy s panem Čermákem máme pokaždé," podotkl Martin Janeček z koupaliště.

Janeček také dodal, že akci schválně plánovali na červen, kdy ještě v kempech není hlavní sezóna a nejvíce lidí. „Naše koupaliště navíc využívají i hosté pana Čermáka, rekreanti si navíc kulturní akce žádají. Provoz koupaliště přitom není vůbec výnosný a abychom je udrželi, musíme dělat i něco navíc, třeba pořádat právě takové koncerty. Myslím, že jednou za čas se to vydržet dá," dodal Janeček s tím, že větší akce budou nejvíce jednou za měsíc.

Miroslav Čermák ale stejně jako loni hodlá zakročit i tentokrát. S právníkem už sepisují další stížnost, kterou tentokrát pošle nejen na úřad městyse, ale také třeba na hygienu. „Pokud dostaneme podnět, že hluk bezprostředně ohrožuje něčí zdraví, určitě se tam vydáme to změřit," ujistil Miroslav Staněk z krajské hygienické stanice v Brně.