Situaci i podle ní vyřešila vyhláška, kterou vedení Blanska zakázalo podomní a pochůzkový prodej na území města. Přesto se stále najdou podnikavci, kteří domy s pochybnými nabídkami obchází. „Od začátku roku, kdy vyhláška platí, jsme museli řešit zhruba deset případů. Lidé si musí zvyknout, že když je někdo takový navštíví, stačí nás zavolat a my jej vykážeme. Navíc můžeme takovému člověku uložit pokutu tisíc korun a v případě, že se jeho přestupek dostane až ke správnímu řízení, zaplatí ještě daleko víc," vysvětlil zástupce ředitele blanenské městské policie Stanislav Sotolář.

Vyhláška má jednu výjimku: prodej předmětů pro charitativní účely. „Na ty se vyhláška nevztahuje a někteří obchodníci toho bohužel zneužívají," připustil menší problém Sotolář.

Podobný případ strážníci řešili na začátku dubna. Při pochůzce si všimli ženy, která prodávala plyšové hračky před nemocnicí. Oprávnění jim neukázala. „Ihned jsme kontaktovali krajský úřad a zjistili, že zastupuje sbírku, která skončila už v lednu letošního roku. Organizaci, která sbírku zaštítila svým jménem, tak hrozí pokuta až ve výši půl milionu korun," oznámil strážník.

Horné podobné nabídky nevadí a občas sama ráda přispěje. „Ale to pouze společnostem, které dobře znám. A nikdy v případě, kdy zjistím, že prodejci na dobročinnosti sami nějakým způsobem vydělávají," naznačila žena z Blanska.