Blanenští radní ruší vyhlášku, která časově omezovala hru na výherních automatech. V podnicích se totiž objevuje čím dál více videoterminálů. Ty radní nemohou ovlivňovat. Vyhláška, která chránila děti, je nyní podle nich zbytečná.

Časově omezený výherní automat obklopený kdykoliv přístupnými videoterminály. Za této situace blanenští radní školáky před hazardem neuchrání. „Hraní na výherních hracích automatech jsme omezili před pěti lety. Zákaz platí v době, kdy by děti mohly do podniků zavítat,“ sdělila starostka Blanska Jaroslava Králová. Od července ale automaty pojedou bez omezení.

Majitelé podniků na Blanensku totiž začali upřednostňovat videoterminály. „Ty povoluje ministerstvo financí, takže tento typ automatů nemůžeme omezit,“ vysvětlil blanenský místostarosta Lubomír Toufar.

Z videoterminálů nemá městská pokladna ani korunu. A zisk z výherních automatů se oproti loňskému roku snížil o statisíce. „Letos jsme z automatů získali milion korun. Ten jsme použili na bohulibé účely. Nejvíce z těchto peněz padlo na vybavení hřišť u mateřských škol. Proč jeden typ automatů omezovat a ubírat si tak peníze do městské kasy?“ ptá se Toufar.

Videoterminály jsou podle jednatele jednoho z blanenských podniků pro hráče lákavější. „Obyčejný hrací automat pustí maximálně třicet tisíc korun. Na videoterminálu však může člověk vyhrát při jediné hře až sedm set padesát tisíc,“ řekl muž, který si nepřál zveřejnit své jméno.
Lidé doufají, že nová vláda udělá gamblerství přítrž.

„Podali jsme návrh, aby obce mohly mluvit do povolování videoterminálů, aby je mohly regulovat a aby měly přínos z poplatků. Musí se ale změnit zákon. Rozhodnutí bude na vládě, která vzejde z předčasných voleb,“ řekl Jakub Haas z ministerstva financí. Blanenští se po úpravě loterijního zákona omezení nebrání.

Podle Martina Klíče z A Klubu se gamblerem mohou stát děti, dospělí i důchodci. „Vědí, že automaty jsou nastavené tak, že na výhru jde pouhých třicet procent. Přesto hrají a zadlužují se. Mottem gamblerů je dostat peníze zpět,“ nastínil závislost na jedné z legálních drog Klíč.

Ten zažil případy, kdy gambleři dlužili miliony a jejich rodiny tak přišly o střechu nad hlavou. „Závislým lidem pomáhají psychiatři,“ dodal Klíč.
Vyhlášku časově omezující automaty nemají v Boskovicích ani Letovicích.