Obdobná kniha takového rozsahu v Česku zatím nevyšla. Lidé ji mohou dostat zdarma na obecních úřadech nebo v informačních centrech.

Každý z třiapadesáti hřbitovů má v knize svou dvoustranu, kde je na jedné straně vždy schéma pohřebiště, které připravovali kartografové z Masarykovy univerzity, a na druhé text a fotografie. „Informace jsem sháněl půl roku. Všechny hřbitovy jsem navštívil a vyfotografoval. Historická data a zajímavosti jsem zjišťoval od starostů, kronikářů, pamětníků a farářů," popsal Dvořáček.

Publikace zmiňuje i významné osobnosti, které byly na místních hřbitovech pohřbeny. Čtenáři se v knize dozví také zajímavé rarity. „V Borotíně třeba vznikl stávající hřbitov až na třetí pokus. První hřbitov zrušil zámecký pán, neboť Borotínští se zachovali neuctivě k tělu zesnulé hraběnky. Druhý hřbitov byl zase v nevhodném terénu," vysvětlil Dvořáček.

Kniha je jedním z výstupů stejnojmenného projektu, který právě vrcholí. „Instalujeme tabule s mapami na jednotlivých hřbitovech, na vybraných místech s historickými zajímavostmi umisťujeme informační cedule. Obce naplňují správcovské licence na evidenci pohřebišť údaji a webové stránky s vyhledáváním zesnulých jsou připravené ke spuštění," řekla manažerka projektu Olga Ondráčková. Na dvouletém projektu se podílejí Místní akční skupiny Boskovicko PLUS, Partnerství venkova a Sdružení pro rozvoj Poličska.

MARIE TOMISOVÁ