Dva podzimní víkendy připadají v Šebrově na slavnosti dýní už tradičně. Lidé si vlastnoručně vyrobí dekoraci na zahradu nebo na balkon, ochutnají dobroty uvařené z dýní. „Jsme ze Svitav a jezdíme sem už několik let. Strašáka z dýně už máme. K obědu jsme měli dýňovou polévku a výpečky s dýňovým zelím a knedlíkem. A ještě si k tomu nakoupím. Paráda,‘‘ je spokojená Michaela Pirklová. Malý syn sedí v košíku, větší děti běhají okolo s pomalovanými obličeji a s balónky uvázanými kolem zápěstí.

René Bedan pozoroval a vyfotografoval v Moravském krasu sokoly stěhovavé, kteří se do této lokality vrátili po několika desetiletích. Sledoval i mláďata.
Ekologický aktivista Bedan: Příroda není zoo, ale domov. Obývák si také neničíme

Zahradnictví zaplavily dýně všech barev a tvarů. Oranžové, žluté, zelené. Kulaté, placaté, kačenky nebo bradavice. Děti se zasmějí prasátku a postavičkám vyrobených z dýní. Ty jsou vyskládané na regálech i podél chodníků. Návštěvníci si vyberou, která se jim nejvíc líbí. Pak si z ní sami vyrobí dekoraci, kterou si odnesou domů.

S odřezáváním vršku většinou pomáhají rodiče, zbytek už děti zvládnou sami. Soustředěně dlabou vnitřek, až semínka létají kolem. Potom společně vyříznou oči a úsměv nebo výhružný škleb. Je hotovo.

U stolu sedí Vít Dokoupil z Kuřimi. Jezdí sem pravidelně. „Dřív jsem pomáhal, ale teď už si Adélka poradí sama,‘‘ chválí malou dceru.

Ta nemá na řeči čas. Vyrábí bubáka pro mámu, která musí být v práci. Táta si pochutnává na dýňovém pivu, holčička na lineckém kolečku s jak jinak než dýňovou marmeládou.

Dvě nabouraná auta, dva zranění. Taková je bilance nehody, která se stala v sobotu krátce po deváté hodině ráno u Ostrova u Macochy.
Čelní srážka dvou aut si vyžádala dva zraněné. Policie odkláněla dopravu

Po namáhavé práci si děti běží zařádit na slámovém hřišti. Napřed opatrně vylezou na balíky a přeskakují z jednoho na druhý. Za chvíli už sláma lítá vzduchem a děti jsou obalené od hlavy až patě. Sláma jim čouhá z bot, trčí z vlasů. „Na to se děcka vždycky nejvíc těší,‘‘ komentuje to jeden z rodičů.

Dospělí míří ke stánku s občerstvením. Nabízí dýňové speciality. Buchty, koláče, linecké pečivo. Pivo, džus a čaj. Polévku i palačinky. „Nejvíc jde na dračku dýňové zelí s výpečky a grilovaná dýně,‘‘ říká Lukáš Kolář, který tyto dobroty pro návštěvníky slavností připravuje už třetím rokem.

Jeho tým spotřeboval na dva víkendy dvě tuny téhle oranžové suroviny. „Mám dýně rád. Ale po těch dvou týdnech už je nemůžu ani vidět,‘‘ směje se Kolář.

Vizualizace nového autobusového nádraží v Blansku. Dělníci ho mají začít stavět v říjnu.
Zchátralé autobusové nádraží zmodernizují za 50 milionů. Zastávky se přesunou

Všichni, co si pochutnávají na jeho specialitách, tenhle problém viditelně nemají.