Šok v Blansku. Ten způsobila informace vydaná v pátek ráno serverem Aktuálně.cz o tom, že padesáti nemocnicím v Česku hrozí úplná likvidace. Podle serveru mezi nimi má být i Nemocnice Blansko. „Tato vyhlídka se naplní, pokud Všeobecná zdravotní pojišťovna uskuteční svou Strategii vyjednávání smluvních vztahů,“ píše se v článku. Blanenská nemocnice podle něj má být mezi těmi, se kterými už VZP neuzavře od roku 2013 smlouvu.

„To by znamenalo konec nemocnice. Ale něco takového si nedovedu představit, nevím, kam by pacienti chodili. Každopádně o ničem takovém nebyla nikdy řeč. Nemám dost informací, abych na to nyní mohla reagovat. Hned po svátcích to důkladně prověřím a budu to řešit. Při všech jednáních jsme dosud vždycky byli ubezpečováni o tom, že VZP s námi smlouvy uzavře,“ uvedla v pátek ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

VZP jakékoliv zprávy o tom, že by plánovala hodit blanenskou nemocnici přes palubu, rezolutně odmítla. „Ve smluvním vztahu s Nemocnicí Blansko plánujeme pokračovat i nadále. Její zánik VZP nikdy neplánovala, nikdy o něm neuvažovala,“ sdělila mluvčí VZP Anna Veverková. Pojišťovna podle ní podá trestní oznámení na server za šíření poplašné zprávy, protože zveřejnil ničím nepodložené informace.

Z kategorie sci-fi

Zřizovatelem nemocnice v Blansku je město. Starosta Blanska zavření nemocnice považuje za zprávu z oblasti sci-fi. „Je to pro mě informace na stejné úrovni jako to, že podle mayského kalendáře letos nastane konec světa. Nedovedu si vůbec představit, že by náš špitál vypadl z nemocniční sítě. Kdo takovou poplašnou zprávu vypustil, měl by jít před soud,“ má jasno starosta Lubomír Toufar. Podle něj by zrušení nemocnice popřelo všechny dosavadní kroky a prohlášení státu i Jihomoravského kraje. „Stát převedl nemocnici na město s tím, že zde bude poskytována zdravotní péče. Navíc předpokládám, že platí dohoda z loňského roku, kdy se v koncepci Jihomoravského kraje počítá s nemocnicí v Blansku i v Boskovicích,“ doplnil blanenský starosta.

V materiálu zveřejněném na aktuálně.cz figuruje i Nemocnice Boskovice. Je tam zařazena mezi ty, které přežijí s omezením na čtyři obory. Nyní tam poskytují péči v pěti hlavních oborech na lůžkových odděleních – interně, chirurgii, gynekologii, pediatrii a ortopedii. „Samozřejmě budeme bojovat za to, aby se u nás žádné oddělení nerušilo. Nějaké návrhy na úspory předložíme, ale rozhodně se netýkají rušení žádného oddělení. Ovšem všechna důležitá jednání s VZP jsou teprve před námi,“ uvedl šéf nemocnice Rostislav Verner.

Ten se dlouhodobě netají tím, že hrazení podobného typu zdravotní péče ve dvou nemocnicích vzdálených od sebe dvacet kilometrů, což je případ Blanska a Boskovic, považuje za luxus. Přesto ho informace v článku na aktuálně.cz zarazily. „Ten text jsem četl a překvapilo mě, že by s blanenskou nemocnicí VZP neměla uzavřít smlouvu. Kdyby se to stalo, v okrese by chybělo lůžkové neurologické oddělení, které je jen v Blansku. V tom případě bychom byli připraveni zřídit toto oddělení v naší nemocnici,“ doplnil Verner.

Podle mluvčí VZP pojišťovna plánuje pokračovat ve smluvním vztahu i s boskovickou nemocnicí. „Nemocnice v Blansku a v Boskovicích poskytují jiný druh péče. Jediná společná odbornost je interna, která v součtu lůžek přepočtených na obyvatelstvo není předimenzovaná oproti jiným regionům,“ doplnila Veverková. Podle ní VZP nyní pouze na základě memoranda, které loni podepsal Jihomoravský kraj s ministerstvem zdravotnictví, domlouvá se zástupci nemocnic možné snižování počtu lůžek.