Že husy jsou na slavnostech tím hlavním, je v sobotu odpoledne zřejmé už na Hradní ulici, při příchodu do hlavního centra dění, jímž je park u Zámeckého skleníku. Čtyři bílé krasavice s oranžovými zobáky málokdo projde bez povšimnutí. Zastaví se u nich každé dítě. Zvířata jsou vůbec pro děti velkým lákadlem. K vidění jsou i další zvířátka ze dvorku, chovatelé za muzeem vystavují drobné zvířectvo, děti se mohou svézt na koních.
„Zvířátka se nám líbila nejvíc, husy, kachny, králíci. Hlavně kvůli dcerce, ta si je užívala," potvrzuje Lucie Dyčková z Boskovic, která na slavnosti vyrazila s manželem Milanem. Dyčkovi byli na slavnostech poprvé. „Je to hezká akce, škoda, že dnes moc nevyšlo počasí. Chystáme se ještě na kulturní program, ale zmokli jsme, takže se napřed musíme jít usušit," hodnotí manželé.
Dešťové přeháňky jsou jedinou vadou na kráse sobotního programu. V parku je tak kvůli tomu dost blátivo. Většině lidí to však nevadí. Na každém kroku je totiž spousta dobrot, husí pečínky voní i ze Zámeckého skleníku, ve stáncích nabízejí trhovci rozličné zboží, z areálu letního kina znějí písničky v podání známých interpretů. Na chlebu se sádlem a husími játry si pochutnává třeba Jiří Rathuský.
„Chodíme sem už od prvního ročníku. Líbí se nám znovuvzkříšená tradice, a že se prostřednictvím husích trhů můžeme podívat zpátky do minulosti. Teď obcházíme stánky a začínáme konzumovat," je spokojený muž. Jeho partnerka Kateřina Kolářová doplňuje, že na slavnostech už mají své rituály. „Vždycky si dáváme chleba s husími játry a s cibulí. A také se musíme vyfotit s husami. Dcera totiž nemá jinde možnost je vidět. Chystáme se také na kulturní program, třeba Annu K nebo Ivana Mládka," těší se.
Slavnostmi, jejichž hlavním pořadatelem jsou Kulturní zařízení města Boskovice, žije doslova celé město. Husí speciality nabízejí i boskovické restaurace. Třeba restaurace Pod Zámkem láká na celé husí menu. Strávníci mohou začít restovanými husími játry zalitými v sádle, dát si husí kaldon s droby a domácími nudlemi a završit to pomalu pečeným husím stehýnkem s nezbytnými knedlíky a domácím jablečným zelím.
Tisícovka husích stehen
Tou největší restaurací v Boskovicích je ale po tuto sobotu a neděli přímo Zámecký skleník. Na ploše, kde jsou jindy výstavy nebo sedí obecenstvo sledující koncerty, si nyní pochutnávají jedlíci na husích stehnech. Menu jim tradičně připravil tým restaurace 29. „Nabízíme pečená husí stehna se zelím s vinnými hrozny a knedlíky. To je naše specialita, podáváme ji tady každý rok," říká Andrea Zouharová z restaurace. Přes tisícovku husích stehen objednávají už půl roku předem. Zpracovat musí asi jednu tunu a tři sta kilogramů zelí. „Chystali jsme to už od středy. Točí se kolem toho asi pětadvacet lidí," doplňuje Zouharová.
S plným žaludkem si lze program v letním kině náležitě užít. Když nastoupí na pódium Anna K, je sice zase potřeba vytáhnout deštníky a nasadit kapuce, ale zpěvačka dává publiku najevo, že je v tom s ním. „Jsem trochu nachlazená, je mi zima, prší. Ale nechtěla jsem nic rušit, protože do Boskovic se mi moc chtělo," říká lidem, kteří jí bouřlivě tleskají. „Jiný slova, jinej kraj, jiný nebe tady maj," zpívá jeden ze svých hitů Večernice. A zaplněný amfiteátr kina s ní.
V neděli po poledni je spokojený i ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář. „Lidí přišlo kvůli počasí o něco méně než loni, ale i tak jich je dost. Máme více stánků než jindy, lákavý program. Nakonec se vyčasilo, takže větší nápor lidí čekáme ještě v neděli odpoledne," hodnotí Kovář.