„Na většině území budou přeháňky nebo déšť a lokálně i bouřky. Odpoledne už by ale měly srážky a částečně i oblačnost ubývat. Teploty se přes den budou pohybovat od 18 do 21 stupňů Celsia,“ uvedla meteoroložka Ivana Záluská z Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Místy vydatný déšť ve čtvrtek provázel i vítr, který vyvracel stromy. „Dva spadlé stromy jsme odstraňovali pomocí motorové pily za Březinou na Brněnsku směrem do Bukoviny. Silnice kvůli tomu byla neprůjezdná,“ uvedli na svém webu jihomoravští hasiči, kteří podobný zásah hlásili i v Nemojanech na Vyškovsku.

Sobotní bouřka poničila dům manželů Podlezových z Velké Roudky na Blanensku. Voda tam natekla přes nedokončenou střechu a způsobila škodu za zhruba 200 tisíc korun.
Kbelík pod plachtou byl hned plný. Rodině při bouřce valily do domu proudy vody

Se strachem proto sledovali předpověď počasí i lidé z Velké Roudky na Blanensku, kam při bouřce vtrhla voda do jejich dvorů, zahrádek a v některých případech i domů. „Mám strach z dalších dešťů, nebe je tady černé. A meteoradar hlásí extrémní výstrahu před povodněmi. Hasiči nám už dali pytle s pískem, takže se na to raději připravujeme,“ řekla Deníku Rovnost Nikola Fölkelová.

Právě jejich dům, kam se s partnerem nastěhovali teprve před dvěma měsíci, vyplavila při víkendové bouřce voda a zničila jim novou podlahu v kuchyni. „Už jsme to dali jakž takž dohromady, žít už se tu dá. V kuchyni máme přímotop a vodu jsme odstranili i pomocí speciálního vysavače, který jsme si koupili. Zdi se ale musí oškrábat a podlaha vyměnit,“ dodala.