Redaktoři Blanenského deníku Rovnost vybrali pro čtenáře několik tipů, jak si užít tento víkend v regionu. Nabídka je převážně vánočně laděná.

1. VÁNOČNÍ JARMARK

Kdy? Pátek, sobota, 9.00

Kde? Boskovice, Masarykovo náměstí

Už pošestnácté ovládne boskovické Masarykovo náměstí vánoční jarmark tradičních řemesel a výrobků. Začíná už v pátek v devět hodin, kdy se odehraje hlavní část programu. Jedním z jeho stěžejních bodů je tradiční příjezd pána z Boskovic v podání kaskadérské, divadelní a šermířské společnosti Štvanci. Na programu bude dále vystoupení dětí z mateřských škol, žonglérská pohádka, vystoupení šermířů či souboru Borověnka. „V šest hodin večer vyjde slavnostní průvod opět v podání Štvanců a bude následovat ohnivá show," zvou pořadatelé z Kulturních zařízení města Boskovice. Také v sobotu se jarmark otevře v devět hodin. Vystoupí žáci Základní umělecké školy Boskovice, JU BAND a Boskověnka. „Po celou dobu jarmarku lidé uvidí živý betlém v provedení kostelního sborečku Jakubáček, děti se budou moct svézt na koních," doplňují pořadatelé. Příchozí na jarmarku pořídí tradiční výrobky z kůže, proutí, slámy, dřeva, medu, vosku, keramiky či skla.

2. JARMARK A VELETRH

Kdy? Sobota, 8.00

Kde? Jedovnice, sál kulturního domu

Předvánoční knižní jarmark a veletrh produktů z Moravského krasu. Tyto dvě akce se odehrají v sobotu v sále kulturního domu v Jedovnicích. Obě začínají v osm hodin ráno. Předvánoční knižní jarmark pořádají Jedovničtí už pojednadvacáté. Nabídne burzu knih, časopisů, cédéček a také desek. Na místě se budou prodávat také knihy s regionální tematikou. Své zboží budou na jarmarku prodávat i soukromí prodejci. Pořadatelé připraví rovněž ukázky několika řemesel. Například kartáčnictví. V sále jedovnického kulturního domu se v sobotu koná také desátý veletrh produktů z Moravského krasu. Na veletrhu budou výrobky se značkou Moravský kras regionální produkt. Ovčí sýry, pečivo, perníky, med, litina nebo sklo a šperky.

3. ADVENTNÍ TRH S KAVÁRNOU

Kdy? Neděle, 15.00

Kde? Černá Hora, sál Zámečku

Sál Zámečku v Černé Hoře se v neděli promění v adventní trh s kavárnou, kde budou k dostání třeba koláčky nebo svařené víno. Na předvánoční akci pro celé rodiny zve Centrum pro rodinu Veselá beruška. Začátek je ve tři hodiny odpoledne. Příchozí čeká bohatý program. V adventním pásmu se představí dětský folklorní soubor Čtveráček a dramaticko-pěvecký kroužek Čtyřlístek. Vystoupí také Pěvecký sbor při Základní škole Černá Hora a lidová muzika KOHÓTEK z Boskovic. Zájemci si budou moct koupit různé výrobky ruční tvorby. Výdělek z akce organizátoři věnují na charitativní účely.

4. ADAMOVSKÁ VLÁSENKA

Kdy? Sobota, 14.00

Kde? Adamov, start u klubu mládeže

Adamovská vlásenka 2013. Mikulášský běh do vrchu se v Adamově poběží v sobotu. Letos už potřetí. Do závodu se mohou běžci přihlásit od půl druhé v Městském klubu mládeže v adamovské ulici Družstevní, kde pořadatelé připraví také doprovodný program. Start závodu je ve dvě hodiny odpoledne. Na trať budou závodníci vybíhat jednotlivě v intervalech. Pořadatelé rozdělí závodní pole do několika kategorií. Rodiče s dětmi do šesti let, chlapci a dívky ve čtyřech kategoriích od čtyř až do sedmnácti let. Muži a ženy mají po dvou kategoriích. „Kromě času se bude hodnotit rovněž umělecký dojem. Běžci totiž mohou závodit v různých kostýmech. Pořadatelé závodu vyhodnotí také nejmladšího a nejstaršího účastníka běhu," uvedl adamovský starosta Roman Pilát.

5. VÁNOČNÍ KONCERT

Kdy? Sobota, 19.00

Kde? Letovice, kulturní dům

Svátečně posluchače naladí vánoční koncert v Letovicích, kde vystoupí známý zpěvák Janek Ledecký se skupinou Nostitz Quartet. Publiku se představí rovněž Dětský pěvecký sbor Základní umělecké školy Letovice Sluníčko.