„Prohlídka potrvá hodinu a půl a doporučujeme návštěvníkům vzít si teplejší oblečení a pevnou obuv. Baterka není potřeba, jeskyně je osvětlena," poradil Svozil.

Kromě prohlídky připravili jeskyňáři i doprovodný program. „Před sto lety začal Klub německých turistů významněji bádat v jeskyni, a to díky speleopotápění. O víkendu zavzpomínáme na oběti pankrácké sekyrárny, když v Předsíni ukážeme funkční repliku gilotiny, " řekl předseda s tím, že za války chtěli Němci v jeskyni vytvořit zbrojní továrnu.

Farnost z Ostrova u Macochy zve na dvanáctou pouť do Císařské jeskyně nazývané také Moravské Lurdy. Ta je na programu v sobotu večer a je zřejmě jedinou poutí v podzemí na našem území. Rodiče s dětmi mohou navštívit odpolední dětskou mši, která začíná ve dvě hodiny odpoledne. „Touto mší svatou také vyvrcholí děkanátní setkání dívek. Slavnostní poutní mše pak začne v podvečer o půl šesté a doprovodí ji dechová kapela Bivojanka z Jedovnic," uvedl ostrovský a jedovnický farář Václav Trmač. Ten také upozornil, že na mši je třeba přijít asi o čtvrt hodiny dříve.

Už poosmé se po celém Česku od osmnáctého května do devátého června na řadě míst rozzáří ve tmě muzejní vitríny. Na Blanensku se do Festivalu muzejních nocí zapojí tři instituce. Muzeum Boskovicka už tento víkend, Moravské kartografické centrum ve Velkých Opatovicích o týden později a za další týden pak Kořenečtí.

V sobotu se netradičně od patnácti do dvaceti hodin otevře expozice Historických zemědělských strojů spadající pod Muzeum Boskovicka. „Máme zkušenost, že nejvíce na tuto akci chodí rodiče s dětmi, takže proto nemáme otevřeno až do noci," vysvětlila ředitelka muzea Dagmar Hamalová.

Na programu muzejní noci, kterou pořadatelé pojmenovali Světla svítí, blinkry blikají, je zdarma prohlídka expozice s výkladem, přičemž jedním z unikátních exponátů je například lokomobila – parní oračka Kemna. „Připravena bude pro děti rovněž výtvarná dílna a série pohybových her," doplnila ředitelka.

Kvůli rekonstrukci budou letos uzavřeny ostatní expozice muzea a synagoga. Součástí akce budou od půl šesté i komentované prohlídky židovské čtvrti.

To Letovičtí pořádají v sobotu cyklovýlet s názvem Cesta za čistým vzduchem. Sraz účastníků výletu je o půl desáté dopoledne před tamní radnicí. Cyklisté vyrazí přes Zboněk, Boskovice, Skalici a Svitávku zpět do Letovic. Zakončení akce bude na hrázi u rybníka poblíž letovického koupaliště. Lidé kteří na tento výlet vyrazí podpoří Světový den bez tabáku. Ten je letos 31. Května.

Na kole i pěšky mohou vyrazit turisté do přírody také v Boskovicích. TJ Sokol a Klub českých turistů v sobotu pořádají již dvaadvacátý ročníku Pochodu za sedmizubým hřebenem. Ten startuje mezi sedmou a desátou dopoledne od boskovické Sokolovny. Pochod je tentokrát věnován výročí sto padesáti let od založení Sokola. „Pro pěší máme připraveno celkem šest různě dlouhých tras. Od osmi do třiašedesáti kilometrů. Cyklisté si vyberou ze čtyř tras. Nejkratší má dvacet kilometrů a nejdelší pak sto čtyři," uvedl za pořadatele Jaroslav Oldřich.

Turisté si na Pochodu za sedmizubým hřebenem prohlédnou také Boskovice. „Za zlevněné vstupné se podívají například do muzea na výstavu k výročí založení Sokola, vystoupají na radniční věž nebo navštíví expozici historických zemědělských strojů," dodal Jaroslav Oldřich.