„Jsem na mateřské a tomuto projektu města fandím. Spousta lidí sice kritizuje cenu a celý tento záměr, ale já ho vítám. S dcerou si na takzvané Poduklí chodíme hrát často. Teď si tam dám kávu a dcerku můžu vypustit před kavárnu. Budou tam i toalety a člověk tak nemusí odbíhat na veřejné záchodky, které jsou dál v centru. Něco podobného mi tu chybělo,“ řekla Deníku při sledování usazování kontejnerů Michaela Oherová z Blanska.

Jako vyhozené peníze naopak celý projekt zhodnotil Miloslav Opatřil, který v centru Blanska v pondělí dopoledne venčil psa. „Dřív tu stál hotel Dukla v něm byla hospoda. Neměl se vůbec bourat, jen o nějaké patro snížit a opravit. Demolice stála spoustu peněz a teď tu montují nějakou kavárnu. K čemu? Vyhozené peníze. Za demolici i za kavárnu,“ poznamenal důchodce.

Návštěvníci zříceniny boskovického hradu se v sobotu vrátili o několik staletí zpátky v čase. Míjeli rytířské ležení, středověkou krčmu a historické tržiště. Na udatných rytířích se blýskala historická zbroj. Hradní čeládka se starala o koně.
VIDEO: Na boskovickém hradě řinčely zbraně. Rytíři se sráželi z koní, podívejte

Nová kavárna stála město kolem pěti milionů korun bez daně a pronajala ji společnosti CoCo Cafe Company. Kapacita vnitřních prostor je dvacet hostů. Podle manažera Davida Berky z firmy Cubespace, která kavárnu vyrobila, by ji měli předat hotovou nejpozději v polovině července. „Původní záměr byl stihnout všechny práce do konce června, ale ještě jsme museli drobně upravit statiku objektu, který je pod kavárnou. Tím se předávka mírně opozdí,“ řekl Berka.

Dřevěná terasa

Podle něj je nyní stavba zhruba ze sedmdesáti procent hotová. Dělníci v příštích dnech osadí okna, udělají podlahy, interiéry, fasádu a zapojí sítě. Prostory budou klimatizované a s toaletami i pro vozíčkáře. Součástí kavárny bude také dřevěná terasa. „Modulový komplet je mobilní. Nyní bude sloužit jako kavárna, ale třeba za deset let ho může město využít jako například show room v jiné části města,“ dodal.

Zmíněná společnost před časem postavila například výpravní budovu autobusového nádraží v Šumperku, tržnici v Praze a několik školek v okolí hlavního města. V létě má otevírat také rozsáhlý hotel v Německu, který je sestavený ze sto dvaceti kontejnerů.

Blanenský starosta Jiří Crha uvedl, že zmíněnou lokalitu takzvaného Poduklí navštěvují denně nejen rodiče s dětmi. „Domníváme se, že adekvátní zázemí s toaletami a možností občerstvení zde lidé ocení. A že kavárna bude vyhledávaným místem, které pomůže oživit samotné centrum města,” informoval na webu města starosta Blanska Jiří Crha.

Den otevřených dveří jeskyně Býčí skála v Moravském krasu na Blanensku.
Vzhůru do Býčí skály: nepřístupná jeskyně na Blanensku je otevřena

Kavárna stejně jako pozemek zůstane ve vlastnictví města. Radnice počítá také s úpravou nejbližšího okolí kavárny. Přírodní kamenivo u houpaček nahradí pryžový povrch. Dělníci také ve zmíněné lokalitě vyspraví a zhutní mlatové plochy. A opraví povrch parkovacích míst v těsné blízkosti kavárny.