Letos ho však chce občanské sdružení Keltoi znovu obnovit pod názvem Archeopark Isarno Letovice. A v červenci uspořádat první akci s ukázkami keltských řemesel. Areál má od ledna pronajatý od města. Jeden keltský skanzen už Keltoi provozuje. Na Šumavě u obce Prášily.

Nadšenci keltské historie zchátralý skanzen obsadí již příští víkend. Začnou ho uklízet a postupně opravovat. „Příští víkend začínáme v Isarnu pracovat. V první fázi areál postupně uklidíme a opravíme, co se dá," nastínil práce Václav Horák ze sdružení Keltoi s tím, že na úpravách areálu a jeho čištění bude také pomáhat zhruba deset dobrovolníků přímo z Letovic.

Úklid areálu

Podle Horáka Keltoi uvažuje v budoucnu i o stavbě další keltských chýší a obydlí. „Nejdříve ale musíme dát Isarno do pořádku. Stavby nových chýší jsou naplánovány až na později. Záleží také na tom, kolik se nám podaří získat peněz a dobrovolníků. Teď je prioritou připravit areál na novou sezonu tak, abychom mohli v klidu uskutečnit letošní akce. Isarno mělo tradici. Je škoda, že je už třetí rok mimo provoz. Chceme to změnit," dodal Horák.

Obnovení skanzenu přiláká do Letovic turisty. Myslí si to například Petr Švancara, který ve městě bydlí. „Občas jsem do skanzenu zašel. Akce tam bývaly dobré. Pro děti i mladé lidi, kterých tam jezdilo dost. Třeba na keltské bitvy. Takové turistické lákadlo Letovice potřebují. Rozhodně je škoda, že skanzen nyní nefunguje," řekl muž.

To, že o návštěvu Isarna mají turisté stále zájem, potvrdila také Barbora Bolomská z turistického informačního centra Letovice. „Turisté se na Isarno nadále ptají. Proč je zavřené a jestli se tam něco bude dít," poznamenala Bolomská.

Aby se do zchátralého areálu opět vrátili turisté, si přeje také vedení města Letovic. To areál na městských pozemcích pronajalo sdružení Keltoi od letošního ledna. „V Isarnu se zatím nic neděje. Doufáme, že Keltoi dodrží harmonogram prací, na kterém jsme se dohodli a jak se oteplí, začne areál opravovat. Pokud dohodu nesplní, museli bychom této neziskovce vypovědět nájemní smlouvu," řekl místostarosta Letovic Jiří Palbuchta.

Ten zároveň uvedl, že sdružení zatím za pronájem na letošní rok nezaplatilo celou dohodnutou částku. „Z ročního nájemného deset tisíc korun, které bylo splatné do konce února, zaplatil Keltoi zatím jen tisícovku. Dohodli jsme se na splátkovém kalendáři. Chápu, že doba je zlá a peníze od sponzorů neziskovky nemají. Nového provozovatele Isarna jsme sháněli obtížně. Bylo by opravdu škoda, kdyby dál leželo ladem," poznamenal Palbuchta.

Podle Horáka sdružení nájem splatí do konce června. „V Isarnu rozhodně nehodláme rýžovat peníze. Areál máme zatím pronajatý na pět let a využijeme jej k nekomerčním účelům. Jsme neziskovka. Usilovali jsme o symbolický nájem. Už to, že areál opravíme a dáme do pořádku, bude docela nákladné. I deset tisíc jsou pro nás velké peníze. Ovšem rozhodnutí města o výši nájmu respektujeme," dodal Horák.

Ukázky řemesel

Keltoi počítá letos se čtyřmi akcemi. Sedmého července nabídne návštěvníkům skanzenu ukázky řemesel. Čtvrtého srpna pak festival keltské kultury Lughnasad. Prvního září zakončí obdivovatelé keltské historie léto opět ukázkami řemesel. Sedmadvacátého října se pak s turistickou sezonou rozloučí akcí Samhain, které přiblíží tradici keltského Nového roku.