To potvrzuje i Marta Musilová z Rudice. „Starší lidé, kteří nemocnici neznají, sem musí jezdit s doprovodem, aby vše v pořádku našli," míní žena.

Starosti s orientací v blanenské nemocnici ale pacientům brzy odpadnou. Vedení nemocnice totiž chystá rekonstrukci vstupního vestibulu. „V místě současné kantýny vznikne informační centrum pro pacienty. To tady totiž dosud chybí," vysvětlila ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

Nebudou bloudit

Informační centrum má podle ní pacientům usnadnit situaci. „Stává se, že sem přijde člověk, který má nějaký zdravotní problém a vůbec neví, kam má jít a na koho se obrátit. Pacienti také často nemůžou najít nějaké oddělení, potřebují zjistit ordinační hodiny nějakého lékaře nebo chtějí třeba okopírovat lékařskou zprávu. S tím vším jim informační centrum pomůže," přiblížila ředitelka. Centrum bude poskytovat informace nejen o nemocnici, ale také o soukromých lékařích na poliklinice.

Zcela nová bude po rekonstrukci i kantýna. „Tu musíme posunout do prostoru bývalé chirurgické ambulance po doktoru Řezníkovi. Jsou to velké prostory, takže kantýna bude mít mnohem větší kapacitu, než jakou má nyní," řekla Danihelková s tím, že do kantýny v budoucnu plánují zavést i bezdrátové připojení k internetu pro pacienty. Ve vestibulu najde své místo i malý dětský koutek a odpočinková zóna.

O informačním centru začali v blanenské nemocnici uvažovat už před dvěma lety. „Neměli jsme na to ale peníze a ani podmínky. Teď se situace změnila, a to hlavně kvůli restrukturalizaci nemocnice, kdy jsme některé ordinace museli zkoncentrovat a přesunout," vysvětlila Danihelková.

Navíc nyní nemocnice získala dvoumilionovou dotaci od Jihomoravského kraje. „Rekonstrukce bude stát milion osm set tisíc korun. Dotace tedy náklady pokryje," řekla ředitelka nemocnice.

Do konce května tak podle ní už bude hotová projektová dokumentace. „Potom uděláme výběrové řízení na firmu, která rekonstrukci provede. Pokud všechno půjde dobře, tak bychom zrekonstruovaný vestibul chtěli otevřít na podzim tohoto roku," uvedla Danihelková.

Prostory opustil

Rekonstrukce s sebou ponese i omezení. „Na několik dní musíme v létě vestibul nemocnice uzavřít. Do nemocnice se tak bude vcházet jiným vchodem," vysvětlila ředitelka.

Rekonstrukci vestibulu nemocnice vítá i vedení města. „Městská rada už tento investiční záměr schválila," řekl starosta Blanska Lubomír Toufar.

Prostory budoucí kantýny donedávna využíval soukromý chirurg František Řezník. Ten s výpovědí smlouvy nesouhlasil. Proti jeho výpovědi tak vznikla i petice. Přesto nakonec prostory u vestibulu nemocnice musel opustit. Nemocnice Řezníkovi nabídla prostory náhradní. „Nabídnuté prostory jsou ale pro chirurgickou ordinaci nevyhovující. Zatím tedy nikde neordinuji," podotkl Řezník.

V nemocnici Boskovice už pacienti informační službu najdou. „Funguje na recepci nemocnice, která se nachází ve vestibulu. Pacienti už si tuto službu zvykli využívat. Denně se na pracovnici recepce obrátí až kolem stovky pacientů," uvedla náměstkyně pro ekonomiku a správu boskovické nemocnice Jolana Vinická.