Zatímco šebetovský vepřín, ve kterém ještě na začátku loňského roku choval Agropodnik Skalice kolem pěti tisíc vepřů je stále prázdný, do vepřína v Újezdu u Černé Hory se prasata už vrátila. Přesto ale chov vepřů z Blanenska kvůli špatným výkupním cenám postupně mizí.

Farmu v Šebetově se nedaří Agropodniku prodat už dlouhé měsíce. „Zájemců tady bylo několik, byli si farmu i prohlédnout. Zatím se ji ale prodat ani pronajmout nepodařilo a tak je stále mimo provoz," řekl ředitel Agropodniku ve Skalici nad Svitavou Jan Jurásek.

S chovem prasat před časem skončil Agropodnik i v Újezdu u Černé Hory. „Prasata jsme přestali chovat z ekonomických důvodů. Kilogram vepřového masa jsme museli prodávat dokonce za čtyřiadvacet korun. Naše náklady na kilogram vepřového přitom byly kolem třiceti korun," vysvětlil Jurásek. Podle něj ale ceny za kilogram vepřového masa letos vzrostly. „My ale bohužel už žádná prasata nemáme," řekl Jurásek.

S ukončením chovu vepřů zanikla i pracovní místa na farmě. „V šebetovské farmě pracovalo asi dvacet zaměstnanců. Většinu jsme museli propustit. Zůstali tam jen čtyři, kteří areál hlídají," uvedl Jurásek.

Farma v Újezdu u Černé Hory dlouho prázdná nezůstala, areál si pronajala svitavská firma Drupork a na farmě s chovem vepřů pokračuje. „Máme tady asi dva a půl tisíce prasat na výkrmu, plus asi čtrnáct set selat s prasnicemi a prasničkami. Do budoucna se tady ale plánuje stav ještě navýšit," řekla vedoucí provozu farmy v Újezdu u Černé Hory Tereza Beránková. Na farmě v současnosti pracuje pět zaměstnanců.

Podle Jaroslava Borka z blanenské Agentury pro zemědělství a venkov bylo ještě před několika lety Blanensko na špici v počtu chovaných prasat. „Bylo to především díky Agropodniku. Teď ale chov prasat z Blanenska téměř vymizel. Až na několik výjimek, jako jsou například Knínice nebo Újezd u Černé Hory, zůstávají spíše jen malí chovatelé. Ti většinou chovají prasata přímo na objednávku," řekl Borek.

Levně ze zahraničí

Předseda představenstva okresní agrární komory Kamil Vystavěl odhaduje, že snížení stavu prasat za posledních deset let je na Blanensku o více než devadesát procent. „Je to kvůli tomu, že se k nám dováží levné maso ze zahraničí, například z Německa, ale také z Polska. V okolních státech dokonce stavy prasat navyšují, zatímco u nás počet prasat klesá," řekl Vystavěl.

Na nedostatek vepřového masa z Blanenska si stěžuje i majitel řeznictví a uzenářství v Olešnici František Šutera. „Z Blanenska bereme vepře minimálně, už tam totiž moc vepřínů nezůstalo. Dříve jsme nakupovali v Šebetově i v Újezdě u Černé Hory. Teď bereme nějaké vepřové z letovického Ledeka, ale jinak nakupujeme v jiných částech republiky," vysvětlil Šutera.

Levné vepřové ze zahraničí Šutera nenakupuje. „Je mnohem méně kvalitní než to české, z dovozu sem jde většinou už maso přebrané. A také chci podpořit české zemědělce. Většina výrobců masa a uzenin ale dává přednosti levnějšímu masu ze zahraničí," uvedl Šutera.