Festival letos už posedmé zavítá do různých českých měst. „Nejdůležitějším kritériem při výběru místa vždycky bývá propagace významných historických varhan. A právě takové u nás v kostele máme," uvedla Marcela Ladecká, ředitelka velkoopatovické základní umělecké školy.

Ta sice celou akci organizuje, ale oficiálně ji pořádá vedení města. „Když jsme dostali nabídku na uspořádání jednoho koncertu, neváhali jsme. Celkem se festival koná asi ve dvaceti českých městech, takže to Velké Opatovice zviditelní. Naše výdaje na akci dosahují přibližně deseti tisíc korun," řekl velkoopatovický starosta Jiří Bělehrádek.

Na varhany bude v neděli od tří hodin odpoledne hrát Adam Viktora, který vystupuje na hudebních festivalech po celé Evropě. Jeho spoluúčinkujícím ve skladbách pro trubku a varhany bude trumpetista české filharmonie Jaroslav Halíř.

Varhany v roce 1913 vyrobil Jan Tuček. „Dnes patří mezi nejcennější historické varhany u nás. Po koncertě se mohou návštěvníci těšit na exkurzi s ukázkami a výkladem o jejich stavbě a historii," podotkla Ladecká.

Hudební nástroj navíc před několika lety prošel rekonstrukcí. „I díky ní jsou dnes varhany v ideální kondici," konstatovala hlavní organizátorka.