První letošní prohlídky bývalého šlechtického sídla v Lysicích zpestří hned několik výstav. „Návštěvnickou sezonu zahajujeme ve čtvrtek v deset hodin. Reprezentační prostory první prohlídkové trasy budou tradičně vyzdobené jarními květinovými aranžmá. Tentokrát je doplní historické a moderní krajky. Až do dvanáctého dubna budeme mít otevřené každý den, poté do konce dubna o víkendech," uvedla lysická kastelánka Martina Rudolfová.

Sbírka pečetí

Od čtvrtka bude ve velké výstavní síni v lysickém předzámčí přístupná výstava největší sbírky pečetí v České republice, jejímž majitelem je Libor Kratochvíl. „Jedná se o téměř dva tisíce kusů z období čtrnáctého až devatenáctého století. Pečeti doplňují rodokmeny třiatřiceti šlechtických rodů," přiblížila kastelánka. Dále bude v renesančním salonku od čtvrtka k vidění výstava děl lysického řezbáře a sochaře Jaroslava Vaňka.

Zahájení sezony v Lysicích zpestří od soboty do pondělí ještě malý jarmark velikonočního zboží a dekorací na vnitřním nádvoří, v neděli a v pondělí mohou zájemci nahlédnout rovněž do skleníku a oranžerie zámeckého zahradnictví.

Velikonočně a jarně vyzdobený bude od soboty do pondělí také zámek v Rájci. „K vidění budou beránci, skleněné kraslice, velikonoční pečivo, jarní květiny, a to hlavně v přízemí. Jako novinku v knihovně vystavíme restaurovaný plán Rájce se zámkem, který se měl v devatenáctém století přestavět do novogotického stylu," uvedla rájecká kastelánka Jana Kopecká. Po Velikonocích bude zámek v dubnu otevřený vždy o sobotách a nedělích a pro objednané skupiny.

Na velikonoční prohlídky láká v neděli a v pondělí i zámek v Boskovicích. Už dvacátý historický velikonoční jarmark ovládne od třetího do šestého dubna Nový hrad u Adamova. V sobotu otevřou rovněž zámky v Letovicích a v Kunštátě. Zámek v Blansku je přístupný po celý rok.

Velikonočním jarmarkem zahájí už patnáctou turistickou sezonu na rozhledně Podvrší u Veselice. Na Bílou sobotu v devět hodin. „Jarmark pořádá sdružení Včela lidem. K dostání budou hlavně regionální produkty, jako například med, svatební koláče, plísňový sýr Niva či kozí a ovčí sýry," pozval na akci starosta Vavřince Miloslav Novotný.

Návštěvníci uvidí také vystoupení judistů, pěveckého sboru Petrovický sen, ukázku výcviku psů či zdobení perníku a kraslic. Děti čeká řada soutěží a her a budou si moct pohladit živé ovce a kozy nebo se svézt na koních.

Zavřené Punkevky

Zatímco většina turistických atrakcí počátkem dubna otvírá, nejnavštěvovanější Punkevní jeskyně se naopak zavřou. A to kvůli stavbě nové provozní budovy. „Jeskyně budou zavřené od prvního do třicátého dubna. Prvních čtrnáct dní v květnu do nich bude možný jen přístup od horního můstku Macochy, protože silnice mezi Skalním mlýnem a Punkevními jeskyněmi je rozkopaná kvůli pokládání inženýrských sítí," řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka. Ostatní jeskyně jsou přístupné už od března.

Ve společné režii už podeváté otevřou turistickou sezonu města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora. Ale až v neděli dvanáctého dubna. Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a v Boskovicích a s cílem v Pivovaru Černá Hora. Stejně jako v minulých letech nebude chybět pokus o nový český rekord v netradiční disciplíně. Letos v počtu lidí na jednom místě, kteří absolvovali hřebenovou túru.