Cenu navýšili i ve vyškovské drůbežárně Agros, kde chovají jedenáct tisíc slepic. „Zdražujeme jako všichni ostatní. Deset let jsme to dělali na hraně nákladové ceny a teď se každý diví, že zdražujeme,“ zlobil se předseda představenstva Agrosu Cyril Sigmund.

Plato třiceti vajec velikosti L prodávají za 130 korun. „V obchodě mají za stejnou cenu třicet vajec velikosti M,“ vysvětlil Sigmund.

Ilustrační foto.
Nejen máslo. Zdražily i vlašské ořechy. Kvůli jarním mrazům je jich nedostatek

Výrazné zdražení Sigmund obhajuje. „Nemůžu prodávat za dvě koruny, když všude prodávají za tři. Dělali jsme vajíčka s náklady korunu osmdesát a prodávali je o dvacet haléřů levněji. To nikoho nezajímalo,“ řekl závěrem.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

O zvýšení cen českých vajec
V srpnu 2017 vypukl v Belgii, Holandsku a Německu fipronilový skandál.
Miliony evropských vajec obsahovaly jedovatou látku.
Bylo nutné zlikvidovat zasažená vejce a odstavit 10 procent slepic.
Tyto opatření zapříčinily nárůst cen evropských vajec.
V listopadu na tento trend reagovali české drůbežárny i menší chovatelé.
Cena za středně velké vejce se nyní pohybuje kolem 5 korun.

Za vajíčka si zájemci připlatí i na Farmě u Slouků v Rájci Jestřebí na Blanensku. Přímo na farmě stojí vejce čtyři koruny. Cena dovezeného je pět korun. „Šel jsem z cenou nahoru z jiných důvodů. Přestal jsem slepicím dávat geneticky upravenou obilovinu. Teď je krmím pšenicí a šrotem od menších zemědělců. Chci nabízet zdravější vejce. Kvůli tomu mi však klesla snůška,“ přiblížil důvody Zdeněk Slouka.

Přešlechtěné slepice, které chová, snášely více, když je krmil geneticky upravenou obilovinou. „Chystám se koupit jednodušší plemeno, které nemá tyto nároky,“ dodal.

Svůj názor na drahá vajíčka mají i nakupující. „Je to jen marketingový tah,“ řekla například Jarmila Blažková z Blanska.

Podle Gabriely Dlouhé může za nárůst cen zdražení vajec v Evropě. „Je to reakce na fipronilovou aféru, která v létě zasáhla některé evropské země,“ řekla Dlouhá.

Fipronil je insekticid hubící parazity. Nesmí být používaný u zvířat chovaných k produkci potravin. V srpnu se látka objevila v milionech belgických, holandských a německých vajec.

Vlaky zastavují ve stanici Blansko-město dál. Neblokují závory.
Konec kolon. Vlaky zastavují ve stanici dál a neblokují závory u přejezdu

Zahraniční chovatelé je museli zlikvidovat a slepice odstavit, což vyhnalo cenu nahoru. „Jsme součástí evropského trhu, tím pádem podražili i naši zemědělci. To vadí obchodním řetězcům. Byly zvyklé na nižší ceny českých vajec. Proto teď asi jeden z nich opět prodává holandská vejce. Ty česká zlevní až po Vánocích,“ vysvětlila Dlouhá.