Oba na městském úřadě v Boskovicích pracovali mnoho let. Od prvního července letošního roku se však již ve svých kancelářích neobjeví. V dubnu totiž dostanou výpovědi. Rozhodla o tom rada města.

Své funkce budou muset opustit vedoucí majetkového odboru Pavel Musil a Eva Siverová, která šéfuje odboru sociálních věcí, zdravotnictví a školství. „Oba odbory budou zrušené. To bude znamenat i zánik funkce jejich vedoucích," zdůvodnil tajemník boskovické radnice David Škvařil.

Radnice podle něj zároveň rozhodla o zřízení odboru správy majetku, odboru rozvoje města a investic, odboru sociálních věcí a oddělení školství, cestovního ruchu a volnočasových aktivit. „Na místa jejich vedoucích město vypíše výběrová řízení," upřesnil tajemník.

Pohovor bude muset absolvovat i zájemce, který se bude ucházet o nově vzniklou pozici investičního referenta. „Cílem těchto změn je zefektivnit a zkvalitnit řízení lidských zdrojů městského úřadu," okomentoval to Škvařil.

Eva Siverová přiznala, že ji odchod z funkce bude mrzet. „Práce mě bavila a naplňovala a bude mi hodně chybět. V sociální oblasti pracuji dvacet let," řekla Siverová.

Proč o svůj post přijde, jí podle ní nikdo z vedení města přesně neobjasnil. „Přišel za mnou pouze pan tajemník, který mi sdělil, že v dubnu dostanu výpověď pro nadbytečnost. Nic bližšího mi k tomu zatím neřekli," posteskla si Siverová.

Do dalšího výběrového řízení se už zřejmě nepřihlásí. „Sice bych to mohla zkusit na novém odboru sociálních věcí, ale nejspíš to nemá cenu. Kdyby se mnou chtěli radní ještě spolupracovat, asi by vše řešili jinak. A být třeba v čele jiného odboru bych si netroufla, protože na to člověk potřebuje podrobné odborné znalosti," vysvětlila Siverová.

Pavlu Musilovi do řeči příliš nebylo. „Zatím se k tomu nebudu vyjadřovat, protože ještě nemám v rukou výpověď. Počkám si na to, až ji dostanu," vyjádřil se Musil.

Návrh starostky

Organizační změny navrhla radě města starostka Boskovic Hana Nedomová. Zastupitelé je schvalovat nemusejí. Na jednání zastupitelstva, které se konalo tento týden, však spousta z nich novince nerozuměla. Chtěli znát odpověď na to, proč se pro ni radnice rozhodla.

Nic bližšího se však nedozvěděli. „Rada města má na toto rozhodnutí právo. Když jsme se ale paní starostky ptali, jaký přesně to bude mít efekt, nedostali jsme dostatečné vysvětlení. Zajímalo nás, jestli za tím stojí například odborné selhání nebo ekonomické důvody. Bylo nám řečeno pouze to, že rozhodnutí je v kompetenci radních. Asi před dvěma lety se dělal personální audit celého městského úřadu, ze kterého naopak vyšlo najevo, že úředníci pracují odborně a efektivně," uvedl lídr Sdružení SNK Evropští demokraté a Sportovci pro Boskovice Radek Mazáč.

Rozhodnutí rady se příliš nezamlouvá šéfovi boskovické TOP 09 Pavlu Vlachovi. „Mně nepřináleží soudit, jestli změna byla, či nebyla nutná. Postup, který rada města zvolila, však nepovažuji za nejšťastnější s ohledem na zákon o úřednících a zákoník práce. Přes osm let jsem působil na městském úřadě jako tajemník, a tak vím, jak určité procesy fungují. Jsem si jistý, že pokud by oba odcházející vedoucí odborů podali žalobu na neplatnost zrušení pracovního poměru, soud by vyhráli," uvedl Vlach.

Se starostkou města Hanou Nedomovou se ve středu Blanenskému deníku Rovnost spojit nepovedlo. A místostarosta Petr Malach nechtěl záležitost komentovat. „Proč jsme učinili toto rozhodnutí, si lidé mohou přečíst v zápisu z jednání rady města, který je zveřejněný na webových stránkách Boskovic. Najdou tam podrobnější informace," uvedl Malach.